Stamppot boerenkool met spekjes

Stamppot boerenkool met spekjes

Niets is zo Hollands als stamppot en één van onze favorieten is dan toch wel stamppot boerenkool met spekjes en rookworst. Het is ook de enige stamppot in dit gezin die iedereen lekker vind. De basis van stamppot is gekookte aardappelen en één of meerdere soorten groente. Men stampt dit door elkaar en voilà, stamppot. Uiteraard zijn er legio variaties mogelijk met stamppot en de laatste jaren zie je dat ook terug in het aantal recepten en de reclame op diverse media. Maar zoals met alles, laten we beginnen met de basis, een stamppot boerenkool met spekjes.

Boerenkool, wat voor groente is dat?

Boerenkool is familie van de wilde kool en heeft een diepe donkere groene kleur. Het meest kenmerkend zijn wel de krulletjes aan het blad. Tegenwoordig kopen de meeste mensen denk ik voorgesneden en gewassen boerenkool. Boerenkool zelf is een flinke plant met grote bladeren. Ik weet nog hoe mijn ouders vroeger verse boerenkool kregen uit de moestuin van mijn opa en oma en deze zelf fijn sneden. Boerenkool is op zijn lekkers als de vorst erover is geweest. Dat zei men vroeger. Tegenwoordig doe ik zelf de boerenkool eerst in de vriezer voor ik het gebruik. Het schijnt dat de boerenkool door de nachtvorst suikers aanmaakt waardoor het beter tegen de lage temperatuur kan, aldus wikipedia. Wist je dat er tegenwoordig zelfs paarse boerenkool is?

Over dit recept voor stamppot boerenkool met spekjes

Iedereen maakt stamppot boerenkool op zijn eigen manier. Ik denk dat als je 1000 mensen zou vragen hoe ze hun stamppot boerenkool maken er wel 100 verschillende manieren voorbij komen. Boerenkool samen met de aardappelen koken of apart. De aardappelen stampen of door een pureerapparaat halen. Eerst de aardappelen stampen en dan de boerenkool erdoor of alles tegelijk stampen? Spekvet of mosterd erdoor of alleen een flinke snuf zout? En dan is er nog de verhouding aardappel boerenkool.

Het mooie is, er is geen goed of fout. Maak boerenkool zoals jij dat lekker vindt. Probeer het gewoon uit. Mijn recept is hoe ik het liefste mijn stamppot boerenkool maak met spekjes, spekvet en soms met een lik mosterd erdoor.

Bij stamppot kun je verschillende smaakmakers serveren zoals zilveruitjes, mosterd of piccalilly. Ook lekker is natuurlijk een kuiltje jus.

Stamppot boerenkool met spekjes

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg. Kruimige aardappelen geschild
  • 500 gr. Boerenkool gesneden
  • 100 ml. Melk warm
  • 50 gr. Roomboter in blokjes
  • 1 snuf Zout en peper
  • 300 gr. gerookte spekreepjes
  • 1 Rookworst

Instructies
 

  • Snij de geschilde aardappelen in grove gelijke stukken. Spoel ze af en kook de aardappelen. Zorg dat ze net onder water staan, maar zeker niet meer water dan dat. Kook ze met een deksel op de pan ongeveer 25 minuten of tot ze net uit elkaar vallen. Giet ze dan af.
  • Was de gesneden boerenkool en doe ze in een grote pan. Voeg water toe tot de helft van de boerenkool. Kook de boerenkool met een deksel op de pan. Ongeveer 25 minuten tot ze gaar zijn. Verwarm de laatste 10 minuten de rookworst mee door deze op de boerenkool te leggen. Als de boerenkool gaar is haal je de rookworst eruit en giet je de boerenkool af.
  • Terwijl de aardappelen en boerenkool staan te koken kun je de gerookte spekreepjes bakken. Neem een koekenpan en zet deze op middelhoog vuur. Bak de spekjes tot deze krokant beginnen te worden. Zet het vuur uit en laat de spekjes in de pan rusten.
  • Stamp de gekookte aardappel en boerenkool samen met de melk en roomboter tot stamppot. Voeg de gebakken spekjes met het spekvet toe en roer het geheel nog een keer goed door. Breng het eventueel op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stamppot met de rookworst, mosterd en eventueel zuren zoals zilveruitjes en/of piccalilly.
Trefwoord Stamppot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.