Macaroni met gehakt en groente (vegetarisch)

Macaroni met gehakt en groente

Macaroni met gehakt en groente is echt een klassieker in de Nederlandse keuken. Zo’n recept dat het altijd goed doet en ruimte bied voor variatie. De kinderen en manlief vinden macaroni ook erg lekker hier in huis. Het liefst met zo min mogelijk groente, maar helaas ontkomen ze daar niet aan. Want groente zijn nu eenmaal erg belangrijk in onze voeding. Wil je makkelijk doen dan kan je natuurlijk een groentepakket halen. Ik heb zelf mijn groente gesneden. En met een Italiaanse basis voeg je al snel extra groente toe die de familie nooit terug ziet.

Vegetarisch gehakt

Er zijn op dit moment grofweg 2 soorten vegetarisch gehakt. Rul gehakt en vers gehakt. Rul gehakt is al rul en voorgegaard. Vers gehakt lijkt heel veel op rauw gehakt qua vorm en hoe je het bakt. Alleen is het dan van vegetarische ingrediënten. Waar je bij vegetarisch gehakt rekening mee moet houden is dat het vocht opneemt. Dit kan het sompig maken als je het te lang in de saus gaart bijvoorbeeld. Goed aanbakken voorkomt dit deels. Maar het is dus geen product om lekker lang te sudderen zoals je dat bij een Italiaanse ragú zou doen.

Italiaanse Sofrito als basis voor je saus

Sofrito is een Italiaanse basis voor veel sausen. Het bestaat heel simpel uit bleekselderij, wortel en ui. Deze fruit je heel langzaam aan tot de ui glazig word. Door hier echt de tijd voor te nemen creeer je als het ware de fundering voor je saus en heb je gelijk wat extra groente in je recept erbij. Een win-win situatie. De naam sofrito komt van het Italiaanse soffriggere wat roerbakken betekend. De drie groenten hak je heel fijn en fruit je dan aan. Het mag niet bruin kleuren, dat is erg belangrijk. Sofrito is trouwens niet alleen een basis in de Italiaanse keuken maar ook in Spaanse en Latijns Amerikaanse keukens.

Over dit recept voor Macaroni met gehakt en groente

Al eerder in dit artikel gaf ik aan dat ik deze macaroni met gehakt en groente maakte met vegetarisch vers gehakt. Maar natuurlijk kan je ook gewoon gehakt nemen. Al wil ik je wel graag inspireren om het eens met vegetarisch gehakt te proberen. Ik gebruik altijd volkoren pasta omdat die meer vezels bevatten en een voller gevoel geven. Deze langzamere koolhydraten zijn een gezonder alternatief dan de volle witte macaroni elleboogjes.

De groente kun je helemaal zelf op los gaan. Ik ben voor traditionele groenten gegaan zoals courgette, prei en paprika. Een andere optie is natuurlijk een groentepakket, al is daar de houdbaarheid toch een stuk minder van dan wanneer je hele groente koopt en later snijd.

Voor de kruidenmix heb je niet veel nodig, ik heb het erg simpel gehouden met maar 3 soorten gedroogde kruiden die de meesten van ons wel in huis hebben. Samen met wat knoflook, zout en peper heb je al een heerlijk gerecht te pakken.

Macaroni met gehakt en groenten

Mijn recept voor macaroni met gehakt en groenten
5 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 pers. Macaroni volkoren
  • 300 gr. Gehakt vegetarisch
  • 2 Uien
  • 1 halve Winterpeen
  • 1 stengel Bleekselderij
  • 2 el. Olijfolie
  • 1 hele Courgette in blokjes gesneden
  • 2 kleine Paprika in blokjes gesneden
  • 1 hele Prei in halve ringen gesneden
  • 1 el. Tijm gedroogd
  • 1 el. Oregano gedroogd
  • 1/2 el. Rozemarijn gedroogd en fijn gehakt
  • 400 ml. Passata
  • Zout & peper naar smaak
  • Geraspte kaas naar keuze optioneel
  • Basilicum optioneel

Instructies
 

  • Verwijder de schil van de ui en snij deze grof. Was de bleekselderij en winterpeen en snij deze in grove stukken. Doe de wortel en bleekselderij in een keukenmachine en hak ze fijn. Voeg de ui toe en hak nog even tot ook de ui in kleine stukjes is. Ik vind het fijn als de ui ietsjes groter is als de wortel en bleekselderij, vandaar dat ik die later toevoeg aan de keukenmachine.
  • Verhit 2 el. olijfolie in een grote hapjespan en fruit op halfzacht vuur de mix van bleekselderij, winterpeen en ui. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes tot de ui glazig word.
  • Was de overige groente en snij deze in blokjes.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  • Voeg het gehakt toe aan de pan en bak het gehakt rul. Voeg de tijm, oregano en rozemarijn toe en de overige groenten. Bak het geheel op laag vuur tot de paprika zacht is geworden.
  • Voeg de passata toe en 100 ml. kookvocht van de macaroni laat de saus 15 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Mix de macaroni met de saus en proef nog een laatste keer of het op smaak is.
  • Garneer met de geraspte kaas en basilicum naar wens. Eet smakelijk.

Op zoek naar andere hoofdgerechten? Check dan dit overzicht voor nog meer inspiratie!

1 gedachte over “Macaroni met gehakt en groente”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.