Cornisch Pasties van volkorenmeel met kip en bloemkool

Cornish pasties van volkorenmeel met kip en bloemkool

Deze Cornsich pasties van volkorenmeel met kip en bloemkool zijn mijn gezondere variant op de gewone Cornish pasties. Door het gebruik van de volkorenmeel voeg je extra vezels toe aan dit recept. Wat voor de verzadiging en stoelgang natuurlijk positief is. Pasties maak ik sinds 2013, toen we ze op vakantie in Engeland ondekten. We hebben ze daar met verschillende vullingen gehad van “minced meat tot curried chicken”. Zoals de naam al doet vermoeden komen deze lekkernijen uit Cornwall, Engeland. Vandaar de naam Cornish. Omdat de naam beschermd is mag je ze hier geen Cornish pasties noemen, maar het recept dat ik al jaren gebruik is daar wel op gebaseerd.

Over dit recept voor Cornish pasties van volkorenmeel met kip en bloemkool

Dit gerecht is een hoofdgerecht in de categorie comfort food. Ik maak dit met name in het weekend aangezien het totale proces wel iets tijd kost. Je kan ze ook in het weekend maken en op de maandag of dinsdag bakken. Totaal ben ik vaak 45 minuten bezig met de voorbereiding en dan nog 45 minuten in de oven.

Het deeg is ontzettend makkelijk en bestaat maar uit 4 ingrediënten. Een soort van zanddeeg eigenlijk. Door het gebruik van volkorenmeel heb je iets meer water nodig dan bij gewone patentbloem. De Engelsen gebruiken vaak een combinatie van boter en dierlijk vet zoals reuzel (lard). Ik gebruik lekker ouderwets roomboter en soms plantaardige boter. Maar roomboter vind ik het beste resultaat geven. Met de vulling kun je eindeloos variëren. Je kunt kiezen voor gehakt met groenten en aardappel, kip met groenten en curry of gewoon helemaal gevuld met groenten zoals wortel, pastinaak, bloemkool etc. Tip bij groenten is wel ze goed droog te deppen. Eventueel kun je nog wat paneermeel onder de vulling doen om het vocht op te nemen die de groente loslaat. Het laatste wat je wilt is een kleffe bodem. Oftewel, een soggy bottom, om maar in de Engelse termen te blijven.

Cornisch Pasties van volkorenmeel-1

Cornisch Pasties van volkorenmeel met kip en bloemkool

Engelse maaltijd in deeg. Comfort food en ideaal om mee te nemen.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Brits/Engels
Porties 4

Equipment

  • Oven voorverwarmd op 200 graden Celsius
  • Keukenmachine optineel

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 250 gr. Roomboter
  • 500 gr. Volkorenbloem
  • 150 ml Water koud
  • 1 snuf Zout

Voor de vulling

  • 350 gr. Kippendijfilet blokjes gesneden
  • 0,5 Bloemkool
  • 1 Prei
  • 2 Uien
  • 1 el. Kerriepoeder of Vadouvan goede kwaliteit
  • 1 Ei, geklopt Voor de randen en het instrijken van de pasties

Instructies
 

Deeg maken

  • Snij de boter in blokjes en doe dit met het volkorenbloem en het zout in de keukenmachine. Mix tot het samen begint te komen. Voeg 100 ml. water toe en mix tot het kruimelig word. Haal het dan uit de keukenmachine en kneed tot een deeg dat je uit kunt rollen. Is het deeg te dik en taai? Voeg dan meer van het water toe. Deeg is iets dat je deels met gevoel moet maken. Kneed het niet te lang, zodra het goed is, stoppen met kneden.
  • Verdeel het deeg in vier ballen. Maak er platte schijven van, ongeveer 3 cm dik en koel het een half uur in de koelkast. Je kunt het deeg in folie wikkelen zodat het niet uitdroogt. In die tijd gaan we de vulling maken.

Vulling maken

  • Doe de kip in een kom.
  • Snij de bloemkool in kleine roosjes en doe deze bij de kip.
  • Snij de prei in de lengte door, maar stop 2 cm voor het einde van de steel. Was de prei grondig tot er geen zand meer tussen de bladeren zit. Snij de prij in ringen van 1 kleine cm. Zeker niet dikker. Voeg de prei toe aan de kom.
  • Maak de ui schoon en snipper deze. Voeg deze ook toe aan de kom met kip, bloemkool en prei.
  • Voeg vervolgens de kerriepoeder met een flinke snuf zout toe aan het mengsel en roer dit goed door tot de kerrie evenredig is verdeeld. Uiteraard kun je meer of minder kerrie toevoegen naar smaak.

Pasties maken en bakken

  • Rol een bolletje deeg uit tot een diameter van ongeveer 22 a 24 cm in het rond. Ik gebruik een ontbijtbordje als maatstaaf en leg die op het deeg. De kleine restjes gebruik ik om eventuele kleine gaatjes mee op te vullen.
  • Schep in het midden een aantal lepels vulling, genoeg dat je de pasties nog dubbel kunt vouwen om de vulling heen. Laat een rand over van ongeveer 2 cm.
  • Smeer de rand van het deeg in met geklopt ei. Vouw beide helften naar het midden van de vulling. Ik vouw de randen iets dubbel en knijp ze dan samen tot een soort ribbel. De naad heb ik bij de mijne dus boven op de pasties. Herhaal dit tot je alle vier de pasties klaar hebt.
  • Leg de pasties op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk deze met het geklopte ei. Bak de pasties 45 á 50 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.
  • Eet smakelijk.

Op zoek naar nog meer hoofdgerechten? Check dan deze pagina met meer inspiratie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.