Boekweitpannenkoeken met spek

Boekweitpannenkoeken met spek

Boekweitpannenkoeken met spek zijn een lekkere variatie op de gewone pannenkoeken gemaakt met bloem. Daarnaast is boekweit geen graan maar een zaad van een kruidige plant. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel dan bijvoorbeeld van pannenkoeken van bloem. Dit noemen ze ook wel langzame koolhydraten waarbij gewone patentbloem van tarwe valt onder de snelle koolhydraten. En omdat het een zaad is en geen graan, zijn ze ook nog eens glutenvrij.

Deze pannenkoeken kun je uiteraard lekker Hollands als avondmaaltijd nuttigen maar ze zijn natuurlijk ook heerlijk als lunch of als ontbijt. Voor de avond adviseer ik wel er een salade bij te serveren zodat je voldoende vitamines en vezels binnen krijgt. In dit recept heb ik gekozen voor sojamelk om persoonlijke redenen, maar je kunt ook gerust dezelfde hoeveelheid melk gebruiken. 

Tips voor boekweitpannenkoeken met spek

Daarnaast bakken boekweitpannenkoeken erg mooi, ze geven echt dat mooie “kantwerk” aan de pannenkoek. Boekweitpannenkoeken zijn wel wat massiever dan gewone pannenkoeken, bak ze daarom niet te dik. Daarnaast zijn ze het lekkerste als je ze vers eet. Pannenkoeken van boekweit worden wat stijf als ze in de koelkast hebben gelegen wat het niet ten goede komt. 

Als ik pannenkoeken met spek bak dan doe ik altijd eerst een beetje boter in de pan. Dan doe ik de spek erin zodat die wat bakt en daar overheen giet ik dan het beslag. De spek bakt dan goed vast aan de pannenkoek wat weer handig is met het omdraaien. 

Boekweitpannenkoeken met spek

Porties 12 pannenkoeken

Ingrediënten
  

  • 375 gr. boekweitmeel
  • 4 eieren
  • 1000 ml. sojamelk
  • 1 snuf zout
  • 100 ml. boter om in te bakken
  • 250 gr. spek plakjes

Instructies
 

  • Doe het boekweitmeel met de eieren in een kom en klop deze, bij voorkeur, met een elektrische handmixer tot het een egale massa is. Voeg dan beetje voor beetje de melk toe zodat je geen klontjes krijgt. Als laatste voeg je een snufje zout toe en roer je het nog even door. 
  • Neem een goede koekenpan en doe hier een klontje boter in. Ik bak altijd eerst een testpannenkoek om te kijken of de pan heet genoeg is. En deze bak ik gewoon naturel. Als deze goed lukt gaan we de rest bakken. En anders nog even de pan wat heter of wellicht kouder laten worden. Dat is altijd even aftasten. 
  • Doe weer een klontje boter in de pan en laat dit uitbruisen. Leg 3 plakjes spek in de pan en giet hier een soeplepel beslag overheen of tot de bodem globaal bedekt is. Laat het beslag dan nog even door de pan glijden door de pan wat te kantelen zodat het beslag overal even dik is. Bak de pannenkoek tot hij goudbruin is aan de onderkant en aan de bovenkant het beslag gestold is. 
  • Draai de pannenkoek nu om. Dit kun je met een spatel doen, een groot deksel van een pan of voor de durfhalsen, in de lucht omgooien. Bak de andere kant ook goudbruin en leg de pannenkoek op een bord. Bak de andere pannenkoeken op dezelfde manier. 

Notities

Tip: Houd de pannenkoeken warm door een pan met een laagje water op je fornuis te zetten op de zachtste stand. Zet hier je bord met pannenkoeken op doordat het bord warm word van de stoom, blijven de pannenkoeken lekker warm. 

Zin in een gewone pannenkoeken? Ik heb het basisrecept voor jou en die vind je hier!