Kalkoen Hawai met verse ananas

Kalkoen Hawaï met verse ananas

Kalkoen Hawaï of kip Hawaï is zo’n gerecht wat ergens in de jaren 60 of 70 is bedacht. In de jaren 80 is het een klassieker geworden. De decennia daarna is het gerecht afgedaald naar een stoffig imago waar veel chefs niks meer van moesten weten. Maar feit blijft dat de combinatie van kip of kalkoen met frisse ananas, ham en gesmolten kaas heerlijk blijft. En zoals sommigen van jullie weten blijf ik verzot op die oubollige gerechten. Gewoon omdat ze vaak ontzettend goed werken en heerlijk smaken.

Hawaï, wat is het.

De term Hawaï staat voor een combinatie van ananas, ham en kaas die meestal gesmolten is. En hij komt in veel gerechten voor, want wie kent niet de pizza Hawaï en de toast of tosti Hawaï en ook de schnitzel Hawaï bestaat. Tegenwoordig zie je ook de chicken Hawaï voorbijkomen, een zoetzure saus met kip, groente en wat ananas, maar die is zonder de ham en kaas. En in mijn beleving niet zo authentiek als deze klassieker.

Over het recept voor Kalkoen Hawaï

In dit recept heb ik kalkoen gebruik omdat ik dit toevallig in huis had, maar het werkt natuurlijk bijzonder perfect met kip. Omdat ik graag wat oplet met onze voeding heb ik ervoor gekozen om halve filets te gebruiken van ongeveer 100 gr. per stukje i.p.v. een hele die al gauw 200 gr. per filet weegt. Dit gerecht is erg lekker met gebakken aardappeltjes en gemengde sla met radijsjes. 

Pas bij het bakken van de kalkoen en kipfilet er op dat je het vlees niet te gaar bakt. Dan word het de kalkoen ontzettend droog. Het beste kun je dit in de gaten houden door de kerntemperatuur te meten met een kernthermometer. De kerntemperatuur moet in het dikste gedeelte van de kip of kalkoen 75 graden Celsius zijn. Laat het niet langer garen want dan wordt hij dus droog.

Kalkoen Hawaï

Een klassiek gerecht van kalkoenfilet met een topping van verse ananas, ham en gesmolten kaas. Ook heerlijk met kipfilet. 
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks kalkoenfilet
  • 1 snuf peper vers gemalen
  • 1/2 verse ananas
  • 4 plakjes gebraden achterham
  • 60 gr. jonge kaas geraspt
  • 1 snuf zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius of als je een grillstand hebt, dan kun je deze gebruiken. 
  • Schil de verse ananas en snij er schijven van. In dit artikel lees je hoe je dit kunt doen.
  • Snij de kalkoenfilet door de helft zodat je 4 stukjes krijgt. Sla met een pan of vleeshamer de kalkoenfilet zachtjes tot ze allemaal een gelijke dikte hebben, zodat ze gelijktijdig garen. (Ze hoeven niet plat.) Doe op alle stukjes een snufje vers gemalen peper. Als je een grillpan gebruikt dan kun je deze nu gaan verwarmen.
  • Koekenpan: Als je de kalkoenfilet in de koekenpan gaat bakken, dan kun je dit doen door de boter aan de pan toe te voegen en de kalkoenfilet rustig te bakken tot één zijde goudbruin is. Draai de kalkoenfilet om en bak heb tot hij gaar is. Dit kun je met een kernthermometer meten, de kerntemperatuur moet 75 graden Celsius zijn. 
  • Grillpan: Als je de grillpan gaat gebruiken, besprenkel dan wat zonnebloemolie over de kalkoenfilet en wrijf hem hiermee wat in. Als de grillpan heet is kun je de kalkoenfilet erin doen. Als de onderzijde loslaat en mooie grillstreepjes heeft kun je hem omdraaien en de andere kant grillen. Net als in de koekenpan kun je de gaarheid meten met een kernthermometer, de kerntemperatuur moet 75 graden Celsius zijn. 
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hier de 4 stukjes kalkoenfilet op. Doe op alle 4 de stukjes een klein snufje zout. Leg hier vervolgens de schijf ananas op. Daar bovenop heb ik de ham gedaan, door de plak te draaien creëer je hoogte met je ham wat ik erg mooi vind staan. Leg de ham op de ananas en verdeel vervolgens de kaas eroverheen. 
  • Zet de kalkoen Hawaï nu 5 minuten in de oven of tot de kaas gesmolten is. En dan is je Kalkoen Hawaii al klaar!

Zoek je meer inspiratie voor het hoofdgerecht? Kijk dan eens bij deze recepten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.