Oorlogstaart, puddingtaart of beppetaart-06

Oorlogstaart Puddingtaart of Beppe-taart

Voor de verjaardag van manlief maakte ik deze taart. In zijn familie heet het puddingtaart, in mijn familie heet het oorlogstaart en het word op internet ook wel Beppe-taart genoemd. De oorsprong is overal gelijk. De taart is ontstaan in tijden van oorlog toen veel ingrediënten schaars waren. Deze simpele maar smaakvolle taart was destijds nog wel te maken. En ondanks de oorsprong van deze taart, smaakt hij zo goed, dat hij nog altijd gemaakt wordt in vele families. Kennen ze in jouw familie deze taart van custardpudding, beschuit, biscuitjes en jam?

Oorlogstaart in oorlogstijden

Op het moment dat ik deze taart maakte half februari zag bijna niemand de oorlog in Oekraïne aankomen. En de taart maakte mij pijnlijk bewust dat zelfs deze eenvoudige taart een luxe moet zijn geweest in tijden van schaarste en geweld. Dat er nu een oorlog in Europa plaats vindt is vreselijk. Oorlog kan nooit het antwoord zijn op wat dan ook.

Vrijheid, eensgezindheid en vrede hebben weer een grote betekenis gekregen in ons dagelijkse leven. Want het lijkt ver weg, maar dit alles is maar 1875 km bij ons vandaan. En er zitten maar twee landen tussen ons en de oorlog. Dankbaarheid en het vieren van onze vrijheid zijn daarom nog net zo belangrijk als vlak na de tweede wereldoorlog. Laat deze taart ons inspireren dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat we daar als hele wereld aan moeten blijven werken. Laat deze taart een uiting zijn van dankbaarheid voor de vrijheid die we genieten.

Over deze Oorlogstaart, puddingtaart of Beppe-taart

Deze taart is een van de makkelijkste taarten om te maken en valt in dezelfde categorie als kwarktaart en monchoutaart. De taart hoeft namelijk alleen maar op te stijven in de koelkast. Een echte no-bake taart. Voor de custard heb ik een custardmix gebruikt waar je alleen melk en suiker aan hoeft toe te voegen, maar je kan natuurlijk ook je eigen custard maken van scratch. Het beschuit en de biscuit worden door de vochtige pudding cake-achtig en de jam geeft een extra dimensie aan smaak.

Het aantal laagjes is helemaal aan jezelf. Ik heb twee taarten gemaakt. Eentje met 2 lagen, en een met 3 lagen. Die met 3 lagen vond ik het lekkerste omdat de puddinglagen daardoor wat dunner waren. Het geeft de taart net wat meer structuur, maar je kan natuurlijk zoveel lagen maken als er in je taartvorm passen. Voor het beschuit en de biscuit heb ik gewoon de goedkoopste beschuit en thee-bescuitjes gekocht. Mijn voorkeur gaat uit naar maria-bescuit, maar die waren helaas niet verkrijgbaar in mijn plaatselijke winkel, daarom heb ik dit keer thee-bescuitjes gebruikt. Ik vind de ronde vorm van maria biscuit wat prettiger werken in een ronde taartvorm.

Oorlogstaart, Puddingtaart of Beppe-taart

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 45 minuten
4 uur
Totale tijd 4 uur 45 minuten
Porties 10 personen

Equipment

 • 1 Springvorm van 28 cm.

Ingrediënten
  

 • 140 gr. Custardpoeder
 • 140 gr. Suiker
 • 2 L. Melk
 • 250 gr. Aardbeien jam
 • 8 stuks Beschuiten
 • 1 pak Maria biscuit aantal afhankelijk van aantal laagjes
 • 200 ml. Slagroom
 • 2 el. Poedersuiker

Instructies
 

Custardpudding koken

 • Doe de suiker en custard in een kom en voeg hier 200 ml koude melk aan toe. Roer dit alles tot een glad mengsel.
 • Verwarm de overige 1800 ml melk in een steelpan met dikke bodem.
 • Voeg het custardmengsel toe aan de hete melk en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel 3 minuten al roerend zachtjes doorkoken. Laat de pudding 15 minuten afkoelen, maar blijf af en toe roeren zodat er geen vel op komt.

Taart maken

 • Bekleed een springvorm met plasticfolie zodat de taart straks makkelijk uit de vorm komt
 • Begin met een laag custardpudding, leg hierop een laag beschuit, dan een laag jam en sluit weer af met een laag pudding. De volgende laag is een laag biscuit, dan weer pudding en als laastste weer een laag biscuit. Je kan doorgaan met laagjes maken tot je springvorm vol is. Maar eindig altijd met een laag custardpudding.
 • Bedek de bovenkant van de taart met plasticfolie en laat deze afkoelen. Als de taart voldoende is afgekoeld kun je hem in de koelkast plaatsen. Koel de taart 4 uren in de koelkast of tot hij helemaal stijf is.
 • Als de taart is opgesteven kun je de slagroom kloppen met de poedersuiker, je kunt meer of minder suiker toevoegen naar smaak. Spuit de slagroom pas op de taart als je hem gaat serveren. Eet smakelijk!

Op zoek naar nog meer lekkers voor bij de koffie en thee? Check dan deze pagina voor jouw speciale thee- of koffiemoment.

2 gedachten over “Oorlogstaart Puddingtaart of Beppe-taart”

 1. 5 sterren
  Nooit geweten dat de taart die mijn oma ons vaak voorzette een ‘echt’ recept was. Een stukje van mijn jeugd teruggevonden hier!

  1. Hanneke Dekker

   Wat mooi om te lezen. Dit zijn voor mij de meest waardevolle recepten. De recepten die we mee hebben gekregen van onze dierbaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.