Prei a la crème of met een melksausje

Prei a la crème of met een melksausje

Gekookte prei met room of met een melksausje. Afgelopen weekend zat ik te bedenken wat er op het menu moest komen. Mijn moeder was bij ons op bezoek. Ik opperde het idee van prei met een melksausje. En mijn moeder zat gelijk te watertanden. Het is een groente die wij vroeger thuis vaak aten als primaire groente. Dus niet als onderdeel van een of andere schotel maar gewoon pure prei, kort gekookt geserveerd met een melksausje. Niks meer, niks minder.

Prei heeft van zichzelf die heerlijke zoete uiensmaak. Je hebt per volwassene een kleine prei nodig. En voor dit recept kun je ook gewoon het groen meekoken. Beetje zout bij het kookwater en na kortstondig koken is de prei al gaar. Melksausje is een Nederlands woord voor het Franse bechamel. Een saus op basis van een roux gemaakt met boter, bloem en melk/room. Op smaak brengen met zout en peper en voilà, je hebt een heerlijk groentegerecht op tafel staan. Spannend is het niet maar voor mij wel echt comfort food.

Het verschil tussen prei a la crème en prei met een melksausje.

Prei a la crème en prei met een melksausje zijn 2 verschillende preigerechten. Prei met een melksausje zoals ik hem lekker vind maak je met een bechamelsaus. Prei a la crème maak je met room of wat veel Fransen ook doen, crème frâiché. In het recept hieronder vind je het recept voor een bechamel omdat die wat bewerkelijker is. Wil je prei a la crème maken dan volg je in het recept stap 1 tot met 3. Doe de prei terug in de pan en voeg 150 ml. crème frâiché toe. Roer de prei met de crème frâiché tot de saus mooi opgenomen is door de groente en breng het op smaak met zout en peper.

Bechamel tips en tricks

Een bechamel maken is makkelijk vooral met deze tips. Het belangrijkste is.. blijf erbij. Ik ben erg geneigd om gauw even de tafel tussendoor te dekken, wat afwas weg te werken etc. Als je een bechamel maakt kun je het beste de focus op alleen de saus leggen. Het is namelijk wel een sausje die makkelijk aanbrand. En ik heb al heel wat bechamel laten aanbranden door onoplettendheid.

Als je de boter en bloem hebt gemixt (roux) voeg dan niet direct de melk toe. Maar laat dit een paar minuten “garen”. Dit voorkomt dat je saus straks een melige smaak heeft. Dit hoeft maar 2 minuutjes te zijn. Daarnaast is het de stelregel dat je aan een warme roux koud vocht doet en bij een koude roux warm vocht. Dit zorgt voor het beste resultaat qua binding. Voeg steeds beetjes melk toe en laat dit eerst koken. De saus bind dan en word dik, dan pas voeg je weer de volgende scheut melk toe. Dit om schiften te voorkomen en een mooie binding van je saus.

Over dit recept: Prei koken met een melksausje

Zoals al aangegeven is dit recept niet spannend. Houd er rekening mee dat prei erg slinkt wanneer je het kookt of smoort. Kook de prei kort in kokend water. Als je prei te lang kookt zal hij slijmerig worden wat ik persoonlijk niet lekker vind. Je kunt de prei koken met een snufje zout en daarna op smaak brengen met wat vers gemalen peper of nootmuskaat. Snij de prei lekker grof, dan blijft de prei ook nadat hij wat geslonken is herkenbaar. Omdat prei een natte groente is hou ik de bechamelsaus wat aan de dikke kant. Door het vocht van de prei word hij namelijk nog wat dunner.

De prei zelf heb ik wat dunner gesneden, ongeveer 1,5 cm dik i.v.m. de kinderen. Maar snij hem gerust grover als je dat lekker vind.

Hou je prei a la crème over? Ik heb het restant gebruikt als basis voor de saus van een pastaschotel met broccoli en ham. En de saus aangevuld met wat kookroom om hem wat dunner te maken.

Prei met een melksausje

Zoete gekookte prei met een zachte bechamelsaus.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Gang Bijgerecht
Keuken Frans/Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kleine preien
  • 20 gr. boter
  • 30 gr. bloem
  • 200 ml. melk
  • 1 snuf zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Zet een pan op het vuur met voldoende water om de prei te koken. Voeg hier een flinke snuf zout aan toe.
  • Snij de prei in de lengte door de helft. Was de prei grondig tussen alle bladeren. Hier kan namelijk veel zand zitten.
  • Snij de prei in grove ringen en kook de prei beetgaar in het kokende water. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 minuten. Giet vervolgens de prei af met b.v. een vergiet.
  • Zet een steelpan op zacht vuur doe de boter erin. Laat deze smelten en uitbruisen. Voeg vervolgens de bloem toe en mix het geheel met een garde tot een egaal mengsel. Laat dit 2 minuten zachtjes garen. Pas op dat het niet verbrand.
  • Voeg een scheutje melk toe en meng dit goed. Laat het zachtjes aan de kook komen. Voeg weer een scheutje melk toe en laat dit weer aan de kook komen. Herhaal dit tot de melk op is.
  • Doe de prei terug in de pan en voeg de saus toe. Je kunt dit beetje bij beetje doen. Ik hou van veel saus. Maar jij wilt wellicht weinig saus bij je prei. Breng als laatste de prei a la crème op smaak met zout en peper.

Deze prei a la crème is heerlijk met gehaktbrood en gekookte aardappelen.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.