Aziatisch gehakt met boontjes

Aziatisch gehakt met boontjes

Sommige recepten komen wekelijks of twee wekelijks terug op het menu. Dit Aziatisch gehakt met boontjes is zo’n recept dat bij ons bijna 2 keer per maand voorbij komt. Het recept is favoriet bij mijn man en dochter. Toen mijn man kookte tijdens mijn kraamtijd in 2019, koos hij regelmatig dit recept om te maken. Jaren geleden vond ik een soortgelijk recept in een kookboek. Door de jaren heen heb ik het aangepast en aangepast tot dit geliefde recept.

De Aziatische keuken vind ik mega interessant. Indiase curry’s, Japanse sushi, Indonesische saté of heerlijke Chinese gerechten. De Aziatische keuken is ontzettend groot en gewoon niet in een paar woorden te beschrijven. Per land en regio is er een eigen keuken met zijn unieke smaken en uitblinkende gerechten. Mijn recept voor Aziatisch gehakt is dan ook een mengelmoes en niet onder te brengen onder een specifieke keuken. Stiekem een vereuropeest recept, maar wel heel lekker.

Over dit recept voor Aziatisch gehakt met boontjes

De ingrediëntenlijst bestaat uit heel veel smaakmakers en specerijen. Veel hiervan heb je vast in huis. Laat je dus niet afschrikken, maar lees het rustig door en check wat je al hebt. Investeren in specerijen is de moeite waard. Vooral als je wat meer wilt gaan variëren met je maaltijden.

Bijna elk Aziatisch recept begint met de heilige 3; ui, gember en knoflook. Veel keukens hebben een eenheid van 3 die heilig is. Denk maar aan Italië waar dat ui, wortel en bleekselderij is, ook wel soffritto genoemd. Of de Cajun en Creoolse keuken waar dit ui, wortel en paprika is. De Fransen hebben hun Mirepoix die erg lijkt op de Italiaanse soffritto.

Aziatisch gehakt met boontjes

Een lekker snel gerecht wat ideaal is voor doordeweeks. Voordelig en makkelijk om te maken. 
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm. gember
  • 2 el. boter
  • 400 gr. gehakt
  • 400 gr. sperzieboontjes
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. komijnpoeder (djinten)
  • 1 tl. korianderpoeder (katoembar)
  • 1 tl. citroengraspoeder (sereh)
  • 2 el. sojasaus
  • 250 ml. kippenbouillon
  • 6 druppels vissaus
  • 1 tl. sambal manis of meer naar wens
  • 1 el. gembersiroop
  • zout & peper
  • 4 personen rijst

Instructies
 

  • Zet alvast een hapjespan klaar op je fornuis en zet twee pannen met water klaar voor de boontjes en rijst. Snipper de ui, pers de knoflook en snij de gember superfijn. 
  • Snij de steeltjes van de boontjes en was ze. Kook ze vervolgens gaar in de pan met water met een snufje zout.
  • Bereid ondertussen de rijst volgens de verpakking.
  • Doe de boter in de hapjes pan en verhit de pan. Laat de boter eerst uitbruizen en fruit dan zachtjes de ui, knoflook en gember aan. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit rustig op middelmatig vuur rul en gaar. 
  • Als het gehakt rul gebakken is voeg je de specerijen toe en fruit deze 2 minuten mee. Voeg nu de sojasaus, kippenbouillon, sambal, vissaus en gembersiroop toe. Laat het geheel inkoken tot een saus. Dit duurt ongeveer 15 minuten. 
  • Giet de beetgare boontjes af en voeg ze toe aan het gehakt. Breng het geheel eventueel op smaak met zout en peper indien dit nog nodig is.