Basisrecept voor gehaktbrood

Basisrecept voor gehaktbrood

Een gehaktbrood is ontzettend makkelijk om te maken en door het gebruik van gehakt ook voordelig. Vooral als het gehakt in de aanbieding is bij je lokale winkel of nog liever bij de slager. Een gehaktbrood is eigenlijk een grote massa gehakt wat je in zijn geheel bakt, vaak in de vorm van een brood. Vandaar ook de naam gehaktbrood. Hiervoor kun je een bakblik gebruiken. Maar je kunt ook hem met je hand tot een brood vormen en dan op een stuk bakpapier op de bakplaat bakken.

Variaties voor gehaktbrood

Met dit recept kun je eindeloos variëren omdat de basis vrij neutraal van smaak is. Je zou zelfs de mosterd en tijm achterwege kunnen laten in je variatie en bijvoorbeeld sambal en gember kunnen gebruiken. Wat dacht je van een variatie met champignons, verschillende soorten groente zoals paprika of heerlijk met stukjes kaas erin. Ook kun je er hele eieren in verstoppen wat leuk is voor bijvoorbeeld de Pasen. Maar zoals met zoveel recepten begint het met een goede basis. Daarom deel ik met jullie mijn basisrecept.

Over dit recept

Voor een gehaktbrood kun je het beste een gehakt gebruiken met een hoog vetpercentage zoals Half om Half (HOH) gehakt. Dit geeft namelijk een sappig resultaat. Mager rundergehakt is daarom minder geschikt omdat dit een droger resultaat gaat geven. Snipper de ui zo fijn als je kan, hoe fijner de ui, des te prettiger dit is voor de structuur.

Gehaktbrood basisrecept

Een basisrecept voor gehaktbrood waar jezelf eindeloos mee kunt variëren.
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr. H.O.H. gehakt
  • 1 ei
  • 3 el. paneermeel
  • 1 tl. mosterd mild of pittig
  • 1/2 tl. Tijm
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 1 grote knoflookteen geperst
  • 1 el. zonnebloemolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius zodat je gehaktbrood direct in de oven kan als je hem klaar hebt. In de tijd tot de oven de gewenste temperatuur heeft gaan we het gehaktbrood maken.
  •  Laat het gehakt op kamertemperatuur komen. Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook. Doe het gehakt met de ui en knoflook in een mengkom. Voeg de tijm, mosterd, ei en het paneermeel toe. Meng het geheel goed door elkaar met je handen tot je een smeuïge massa hebt. Het mag best wat aan de natte kant zijn.
  • Vet met een eetlepel zonnebloemolie je bakblik in als je deze gebruikt of leg je bakpapier klaar. Het invetten is belangrijk zodat je gehaktbrood niet aanbakt. Doe het gehakt in het bakblik en druk dit aan tot het overal even dik is. Of vorm het gehakt tot een brood en leg hem op je bakplaat. 
  • Zet je gehaktbrood in de oven en bak hem 30 minuten op 180 graden Celsius. Ik gebruik graag een kernthermometer om er zeker van te zijn dat hij van binnen gaar is. Dit is bij 70 graden Celsius. Als het gehaktbrood namelijk te lang in de oven zit zal hij uitdrogen.

Notities

Je zult zien dat er aardig wat vocht en eiwit in je bakblik achterblijft. Hier kun je een lekkere jus van maken als je dat wilt. Voeg 200 ml. runderbouilon toe met 2 kruidnagels, 2 laurierblaadjes en een jeneverbes. laat dit inkoken tot de helft en serveer de jus bij je gehaktbrood. Je kunt hem eventueel nog wat inbinden met een maizena-papje.

Gehaktbrood is lekker met witlof ham-kaas of zelfgemaakte aardappelpuree!