Kwarktaart met bosbessen

Kwarktaart met bosbessen, een no-bake recept

Kwarktaart is een echte klassieker in het Nederlandse huishouden. Menig verjaardagspartijtje gaat gepaard met o.a. kwarktaart. Maar vaak word de taart gemaakt met ingrediënten uit een pakje. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Want je eigen kwarktaart met bosbessen maken gaat snel  en gemakkelijk. En dit recept is magerder, omdat er geen slagroom in zit.

Het is zeker niet duurder dan het bekende pakje. En je kunt de taart elke gewenste smaak geven die jij maar wilt. In dit recept heb ik gekozen voor bosbessen maar je kunt ook aardbeien, bramen, frambozen, banaan etc. gebruiken. Alleen ananas en kiwi kunnen niet met dit recept i.v.m. deze twee fruitsoorten niet samengaan met gelatine.  Dit komt door een chemische reactie waardoor de gelatine slecht bind. Ben je vegetarisch, dan zou je de gelatine kunnen vervangen door agar agar.

Wat maakt deze kwarktaart met bosbessen gezonder?

Door het weglaten van de slagroom krijg je een kwarktaart die lager uitvalt in calorieën. Normaal gesproken maakt de slagroom de kwarktaart luchtiger. Deze kwarktaart is wat compacter van structuur doordat de slagroom weggelaten is, maar daardoor heb je ook genoeg aan een kleiner stukje.

TIP: Houdt een paar bosbessen achter de hand om zo je kwarktaart met bosbessen te garneren. Ook een toefje slagroom staat erg leuk en lekker. Door het afgarneren van de taart, krijgt de taart net dat beetje meer uitstraling.

Kwarktaart met bosbessen

Frisse kwarktaart die je heel makkelijk maakt zonder dat je een oven nodig hebt. 
Voorbereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 2 uur
Gang Gebak
Porties 6 porties

Ingrediënten
  

  • 500 gr. kwark
  • 7 blaadjes gelatine
  • 150 gr. bosbessen + extra voor garneren.
  • 4 el. poedersuiker
  • 2 el. suiker
  • 1 tl. vanille-essence
  • 200 gr. koekjes bv mariabiscuitjes
  • 100 gr. roomboter
  • Extra nodig: Springvorm 24 cm

Instructies
 

  • Breek de koekjes in fijne koekkruimels. Smelt de roomboter in een pannetje en voeg hier de koekkruimels aan toe. Roer alles goed door elkaar. Doe het koekjesmengsel op de bodem van de springvorm en druk het goed aan. Zet dit in de koelkast zodat de boter weer hard kan worden. Zo ontstaat een krokante bodem.
  • Pureer het fruit (de 150 gr. bosbessen) Er mogen best nog wel kleine stukjes zichtbaar zijn. Wel de gelatineblaadjes tot ze glibberig zijn. Maar het overgrote deel moet gepureerd zijn. Neem een klein steelpannetje en doe hier het gepureerde fruit in met de suiker. Breng dit aan de kook en haal de pan van het vuur. Voeg nu de gelatine toe en roer dit goed door. Roer dit koud tot het handwarm is.
  • Doe de kwark in een kom en voeg de vanille-essence en de poedersuiker eraan toe. Roer dit goed door. Voeg het gepureerde fruit eraan toe en meg dit alles goed door tot het een egale massa is. Deze massa giet je in de springvorm. Zet de taart nu 3 uur in de koeling zodat hij kan opstijven. Voor je hem serveert garneer je hem nog met de overige blauwe bessen.

Notities

Tip: Wil je de taart magerder maken? Gebruik dan een magere kwark.

Zoek je wat anders voor bij de koffie? Kijk dan eens op deze pagina vol met lekkernijen die jou koffie of theemoment compleet maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.