Weekmenu maken licht

Een weekmenu maken met handige tips

Elke zondag, of uiterlijk maandag, maak ik een weekmenu voor aankomende week. Het is mij te vaak overkomen dat ik om half zes s’avonds uitzichtloos in mijn koelkast zat te staren. Na een hele dag werken heb ik echt geen inspiratie meer om nog te gaan verzinnen wat we moesten gaan eten. Na 10 keer de koelkastdeur open en dicht, in de vriezer staren en weer naar de voorraadkast lopen. Heb ik nog steeds geen idee wat we toch eens moeten eten. En vaak komt het dan neer op iets onsamenhangends waar niemand op zit te wachten of een half uur later verschijnt er iemand op een scooter voor de voordeur met iets heel ongezonds. Het koste mij veel tijd en ergenis om uiteindelijk met een bord eten te zitten waar ik ook niet gelukkig van werd.

Voordelen van een weekmenu

Een paar jaar terug was ik daar wel klaar mee. En al helemaal dat het last minute naar de supermarkt moeten om er toch nog wat te moeten maken. Het maken van een weekmenu bood mij veel gemak en vooral ook rust. Tuurlijk loopt het wel eens anders, maar de basis is in ieder geval gelegd.

De voordelen op een rij:

  • Het geeft vooral veel rust. Wetende dat je thuiskomt en alles in huis hebt om iets voedzaams en lekkers op tafel te zetten.
  • Het scheelt tijd. Je bent geen tijd kwijt aan een last minute bezoek aan de supermarkt of aan het bedenken wat je nu toch eens moet. Je kunt het nu af met 1 of 2 winkelbezoeken per week.
  • Het levert geld op. Doordat je in het voren plant kun je bijvoorbeeld ook de aanbiedingen van je favoriete winkels meenemen en die in je weekmenu verwerken. Doordat je minder naar de winkel gaat, koop je wellicht ook bewuster.
  • Je varieert makkelijker en maakt sneller iets nieuws. Doordat je voorruit plant kun je jezelf rustiger verdiepen in eens iets anders. Kijk bijvoorbeeld eens op onze receptenpagina. Of  kies wat uit dat ene kookboek wat al veel te lang ligt.
  • Iedereen kan meedenken. Het hele gezin kan meedenken met het weekmenu, zo komt er voor ieder wat wils op te staan wat meer tevredenheid oplevert.
  • Het maakt het uiteindelijk ook gezelliger. Als je gefrustreerd in de keuken staat te struinen levert dat uiteindelijk ook een gefrustreerde maaltijd op. Als je zelf rustig staat te koken omdat alles al in huis is, zal de maaltijd zelf waarschijnlijk ook een stukje gezelliger verlopen.

Hoe maak je een weekmenu?

Een weekmenu maken is heel makkelijk. Je kunt ervoor kiezen om elke week vaste elementen te hebben zoals “woensdag, gehaktdag” of elke week helemaal anders. Dit ligt helemaal aan je eigen voorkeur of gezinssituatie. Ik geef je mijn tips voor het maken van een weekmenu zodat het je echt iets gaat opleveren.

  • Pak als eerste je agenda erbij en bekijk op welke dagen je weinig tijd hebt om te koken en op welke dagen je wat meer tijd hebt om in de keuken te staan. Vervolgens kies je recepten die daar goed bij passen. Bijvoorbeeld wraps voor een snelle hap of een lekkere stoofpot voor de uitgebreide maaltijd.
  • Kijk naar je wat je nog in huis hebt. Heb je nog groente liggen die op moeten of vlees? Plan daar dan eerst wat mee. Zo kun je verspilling tegen gaan. Want weggooien is natuurlijk ontzettend zonde.
  • Neem de tijd. Ga er echt goed voor zitten. Vraag eerder op de dag of de dag ervoor al aan je gezin of huisgenoten of ze nog wensen hebben voor het weekmenu. Dan hebben zij ook even de tijd om er over na te denken. Kijk rustig in je kookboeken voor eens wat anders of ga eens rondkijken op een leuk foodblog zoals deze. En kijk naar de aanbiedingen bij jouw slager, bakker, groenteboer en/of supermarkt. Juist die aanbiedingen brengen je een bespreking.
  • Werk met vaste items als je dat makkelijker vind. Bijvoorbeeld maandag pasta, dinsdag aardappel, woensdag gehakt, donderdag rijst, vrijdag p-dag, zaterdag low & slow en zondag kliekjesdag. Zo kun je binnen je “thema” zoeken naar recepten en word het spreekwoordelijke bos al wat kleiner.
  • Je kunt je weekmenu ook uitbreiden. Naast je avondmaaltijden kun je natuurlijk ook een weekmenu maken voor je ontbijt, lunch en snacks. Maar dat is helemaal aan jezelf hoever je hiermee wilt gaan.
  • Als je weekmenu klaar is kan je een boodschappenlijstje maken. Kijk wat je nodig hebt voor je maaltijden, wat je al in huis hebt en wat je wellicht nog moet kopen. Mijn advies is om 1 max. 2 keer per week boodschappen te doen. Persoonlijk doe ik maar 1 keer per week boodschappen en ben ik de rest van de week eraf. Met die tijd kan ik andere leuke dingen doen.
  • Probeer je aan je weekmenu te houden. Anders is de kans groot dat je alsnog gaat verspillen.

Help, mijn dag loopt anders dan ik had verwacht?

Maar wat nu als je erachter komt dat je dag niet loopt zoals gepland? Ik probeer altijd een dag erbij te hebben met producten die langer houdbaar zijn. Daarnaast heb ik vaak wel een gerecht met diepvries groenten. Wat ik dan doe is de dagen ruilen. Een optie is om de p-dag te ruilen als je die in je menu hebt zitten. Of dat je een ruilt met een dag waarvan je weet dat de ingrediënten langer houdbaar zijn. Die zou je dan naar later in de week kunnen verplaatsen of de week erop.

Tip: Wil je wat vaker bakken? Voeg dan een bakmoment toe in je weekmenu zoals bijvoorbeeld: Zondag Bakdag!

Ik hoop dat je met deze tips genoeg handvatten hebt om zelf aan de slag te gaan. Veel succes en deel gerust jouw weekmenu in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.