Basisrecept voor omelet

Basisrecept voor omelet met 5 variatie-ideeën.

Wat is nu het verschil tussen een Franse en een Hollandse omelet? In dit artikel ga ik hier meer over vertellen en ik leg uit hoe ik een omelet bak. En ik geef je 5 variaties om je omelet te vullen! En onderaan vindt je mijn basisrecept voor omelet.

Zelf eet ik regelmatig gebakken eieren of een lekkere omelet als vervanger van de broodmaaltijd. Meestal doe ik dit op mijn vrije dagen, dan heb ik daar ook echt even de tijd voor. Een eitje tussen de middag heb ik altijd wel al lekker gevonden, maar vooral toen we wat meer koolhydraat beperkt gingen eten was het wel een fijn gerecht om wat extra eiwitten aan mijn weekmenu toe te voegen. Meestal maak ik een Hollandse omelet, wat dat is ga ik hieronder uitleggen.

Franse vs. Hollandse omelet

Pas op, een spoiler alert.. Officieel bestaat een Hollandse omelet niet. Het wordt wel eens een eierpannenkoeken genoemd en heeft ook wel veel weg van een Franse. De basis van beide varianten zijn hetzelfde, eieren.

Het verschil zit hem in de bereidingswijze van dit gerecht. Een omelet die wij vaak in Nederland maken is een geklutst ei met eventueel wat melk erdoor. Deze bakken we dan rond als een pannenkoek.

Een Franse omelet is een halve maan waarbij de binnenkant van de omelet nog smeuïg en zacht is. De Franse omelet word ook maar aan 1 kant gebakken. Als hij bijna gestold is word hij direct dubbelgevouwen. Hierdoor krijgt de Franse omelet zijn smeuïge en zachte binnenkant.

Wat is een omelet?

Een omelet is een eiergerecht gemaakt van gemiddeld drie eieren. Soms worden er 4 eieren gebruikt. Deze worden altijd geklutst met een beetje zout en peper. Soms word er een beetje melk of room aan toegevoegd. Je bakt het ei in een koekenpan met boter. Een belangrijk kenmerk is dat een omelet mooi goudgeel is en niet bruin.

Het voordeel van een ronde platte omelet is dat je hem mooi kunt vullen met vele soorten vullingen.

5 Variaties om je omelet te vullen

Er zijn veel soorten variaties die je kunt maken. Omelet met ham en kaas is bijvoorbeeld erg lekker. Ik geef je 5 ideeën om hem te vullen:

  • Een vulling van paprika, prei en champignon
  • Gevuld met snippers gerookte zalm en roomkaas
  • Heerlijk op z’n Italiaans met tomaat, mozzarella en pesto
  • Gevuld met spinazie, geitenkaas en honing
  • Lekker mediterraan met gegrilde courgette, paprika en aubergine

Naast vullen kun je ook ingrediënten door het geklutst ei zelf heen mengen. Verse kruiden zoals peterselie en bieslook doen het altijd goed. Ook is geraspte kaas erg lekker of blokjes ham. Je kunt ook eerst wat ingrediënten bakken in de pan en dan de geklutste eieren eroverheen gieten. Denk bijvoorbeeld aan dunne plakjes champignon of gerookte spekblokjes. Ook spinazie is natuurlijk erg lekker of kleine stukjes geitenkaas.

Over mijn basisrecept voor omelet

Hieronder vind je mijn recept voor een omelet. Als je de omelet omdraait heb je een Hollandse versie, vouw je hem dubben als ie nog wat zacht is bovenop, dan krijg de Franse.. Voor het vullen zou ik de Hollandse aanbevelen omdat dit makkelijker vult.

Basisrecept voor omelet

De basis om later heerlijk mee te variëren.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch, Makkelijke Maaltijd, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 Persoon

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 3 stuks Eieren Maat M
  • 1 el. Boter
  • 1 snuf Zout & Peper
  • 3 gr. Peterselie & Bieslook optioneel

Instructies
 

  • Neem een diepe kom en doe hier de eieren in. Kluts de eieren met een garde tot het eiwit helemaal los is. Dit merk je het beste als je de garde omhoog haalt en er geen dikke slieren ei meer mee komen.
  • Verhit een koekenpan op het fornuis tot hij heet is. Voeg nu de boter toe en laat deze uitbruizen.
  • Doe de geklutste eieren in de koekenpan en bak de eieren op laag vuur zodat het ei mooi goudgeel wordt.
  • Je kunt er nu voor kiezen om de omelet dubbel te vouwen zodat je een Franse omelet krijgt waarbij het van binnen nog wat zacht is. Of je draait de omelet om en bak nog even de andere kant voor een Hollandse variant die heel geschikt is om te vullen of om als wrap te gebruiken.
  • Welke variant je kiest is geheel afhankelijk van je eigen smaak en voorkeur. Garneer je omelet eventueel met wat gehakte peterselie of bieslook als je dat mooi en lekker vindt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.