Granola van havermout en banaan

Basisrecept voor granola met banaan

Het is zo ontzettend makkelijk om zelf granola te maken. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en bent zelf de baas over hoeveel zoet je toevoegt. Het is vegetarisch maar ook eenvoudig plantaardig te maken. Hier geef ik jou mijn basisrecept voor granola met een paar leuke tips.

Wat is granola?

Granola is een mix van granen, zaden en noten. Vaak is de basis hetzelfde als muesli. Het verschil tussen muesli en granola is dat muesli ongebakken en vaak ongezoet is en granola geroosterd en gezoet. Echter zijn er tegenwoordig ook veel muesli gezoet met zuidvruchten. Wil je meer weten over het verschil tussen muesli en granola, lees dan eens dit artikel op GezondNU voeding.

We kunnen dus concluderen dat granola geroosterde granen, zaden en noten zijn aangevuld met eventueel zuidvruchten en soms chocolade. Door met dit basirecept voor granola je eigen granola’s te maken ben je zelf de baas over de hoeveelheid suikers en welke suikers. Mijn eigen basisrecept is gemaakt op basis van een geprakt banaantje met havermout.

Over dit basisrecept voor granola

Gebruik hiervoor rijpe bananen. Je weet wel die ene banaan met de bruine vlekjes erop, die vaak op je fruitschaal achterblijft. Deze zorgt ervoor dat je granola mix goed een mooi geheel word. Daarnaast geeft het de granola een zoetheid die van natuurlijke oorsprong is. Ik gebruik een plantaardige margarine, dit zorgt voor wat meer crunch en ik voeg een eetlepel honing toe of als ik voor plantaardig ga, een eetlepel appelstroop. Een snufje zout om de smaken te versterken en dan kan het al de oven in.

Dat bakken van de granola, daar zit denk ik het grootste geheim. Voor mij werkt het beste om de granola om de 10 minuten om te scheppen met een totale baktijd van 25 a 30 minuten. Door het tussentijds omscheppen krijgt de granola een mooie egale kleur en een lekkere crunch.

Basisrecept voor granola met banaan

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Ontbijt
Porties 10 porties

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 1 banaan rijp
  • 250 gr. havermout
  • 1 el. honing
  • 1 el. margarine
  • 1 snuf zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
  • Prak de banaan in een kom fijn met een vork. Doe dit tot je een puree krijgt.
  • Voeg de havermout, margarine en honing toe met een snufje zout en mix alles goed door elkaar. Het moet als het ware kleine brokjes vormen. Het mixen vind ik prettig om met een vork te doen, grote brokken druk ik dan met de vork uit elkaar.
  • Verspreid de mix over een bakplaat en plaats midden in de oven.
  • Schep elke 8 a 10 minuten de granola om zodat het overal even goudbruin word.
  • Laat de granola volledig afkoelen.

Op zoek naar andere gerechten voor ontbijt of lunch? Kijk dan eens op deze pagina!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.