Omelet gevuld met groenten

Omelet gevuld met groenten

Een omelet leent zich ontzettend goed om te vullen. Deze omelet gevuld met groenten is dan ook een recept waar je zelf nog veel andere variaties mee kunt maken. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met heel veel soorten kaas, vlees, vis en zuivel. En het is een hele mooie manier om extra groenten en eiwitten aan je dagelijkse maaltijd toe te voegen. Of je het nu maakt voor de lunch of als lichte maaltijd voor de avond. Met deze omelet zit je helemaal goed. En ik vertel je wat ik te weten ben gekomen over mijn groenten!

Mijn champignon is niet milieuvriendelijk?!

In dit recept heb ik gekozen voor 3 hele toegankelijke groenten. Ik heb hier bewust voor gekozen zodat het voor iedereen makkelijk is om te maken. De groenten zijn over het algemeen het hele jaar door goed verkrijgbaar, waar je ook woont in Nederland. Op het moment dat ik dit schrijf is het begin maart. Ik kocht voor dit recept een Spaanse paprika, een Hollandse prei en champignons. Van dat laatste schrok ik trouwens dat hij niet op de kaart staat als goede keuze.

Tegenwoordig kun je namelijk bij Milieu Centraal checken hoe duurzaam jou groente is. Ze kijken naar heel veel factoren. En ik had eigenlijk de verwachting dat een Nederlandse champignon best goed zou scoren. Maar helaas dus niet. Na wat lezen heeft dit waarschijnlijk te maken met het feit of een teler wel of geen milieu besparende maatregelen heeft getroffen.

Een nuance is denk ik wel op zijn plek. Want niet alle telers zijn gelijk. Ze gaan uit van een gemiddelde. Hoe een product gemiddeld word geteeld en getransporteerd. Ik kan mij voorstellen dat er bijvoorbeeld champignontelers zijn die wel milieubesparende maatregelen treffen. Om zeker te weten of jou groenten wel of niet milieuvriendelijk zijn zou je echt moeten kijken bij de teler waar de groente vandaan komt. Sommige Nederlandse telers hebben een mooie website om meer te leren over hun product. Of zijn te vinden via een organisatie zoals Verse Oogst.

Over mijn omelet gevuld met groenten

In dit recept heb ik ervoor gekozen om geen melk of room te gebruiken in de omelet. Soms gebruik ik het wel, een andere keer niet. Maar omdat ik dit recept voor omelet gevuld met groenten zo basic mogelijk wilde houden, heb ik het achterwege gelaten. Ik heb de groente niet apart gewogen maar in zijn totaal. Het is ongeveer een halve paprika, een kwart prei en een ruime handvol champignons. Optioneel is nog een halve ui in halve ringen toevoegen. Belangrijk is het om de champignons echt even de tijd te geven om goed te bakken. Dit geeft de rest van de groente ook extra smaak. De paprika heb ik wat korter mee gebakken zodat ze nog een beetje knapperig waren voor wat bite in het gerecht.

Variatiestips

Door het toevoegen van 200 gram groenten heb je al gelijk een groot deel van je dagelijkse hoeveelheid groente binnen. Maar je kunt ook stukjes kipfilet toevoegen of gerookte spekjes meebakken als je er graag vlees aan toe wilt voegen. Ook vis leent zich erg goed voor dit gerecht, wat dacht je van stukjes kabeljauw of zalm.

Andere lekkere groentecombinaties zijn:
 • Chinese kool met peultjes en paprika en een beetje gele currypasta.
 • Courgette, paprika en sjalotjes met rozemarijn.
 • Gemengde paddenstoelen, prei en rode ui.
 • Gegrilde pompoen, gele paprika en rode ui.
 • Peen (hele fijne reepjes), spitskool en bleekselderij met b.v. kerriekruiden.

Omelet gevuld met groenten

Omelet gevuld met 200 gram groenten voor een lekkere vegetarische lunch
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 25 min
Gang Lunch, Makkelijke Maaltijd
Keuken Nederlands
Porties 1

Equipment

 • Koekenpan

Ingrediënten
  

 • 200 gr. Paprika, Champignon en Prei
 • 2 klontjes Boter
 • 4 Eieren maat m
 • 1 snuf Zout en Peper
 • 3 gr. Peterselie en/of Bieslook optioneel

Instructies
 

 • Maak de prei schoon door hem 1 cm vanaf de onderkant over de lengte door te snijden. Was vervolgens goed tussen de bladeren om het zand weg te wassen.
 • Poets de champignons schoon met een keukendoekje en was de paprika.
 • Snij de champignons in plakjes, de paprika in reepjes en pre in halve ringen.
 • Breek de 4 eieren en kluts het ei tot hij mooi los is. Dit wil zeggen dat het geen verdikte delen meer heeft. Als je de garde omhoog trekt dan blijft er geen ei meer aan hangen.
 • Verhit de koekenpan op het fornuis en doe hier een klontje boter in. Laat de boter uitbruisen. En bak de omelet aan beide kanten goudgeel.
 • Als je 2 koekenpannen hebt kun je de groenten gelijktijdig bakken met de omelet. Anders bak je het achter elkaar. Verhit ook deze koekenpan en doe er een klontje boter in. Laat de boter uitbruisen. Bak als eerste de champignons tot ze goudbruin beginnen te worden. Voeg dan de prei toe met de paprika. Bak deze nog even mee tot de prei wat zachter word maar nog mooi van kleur is. Breng de gebakken groenten op smaak met een snuf zout en peper naar smaak.
 • Doe de gebakken groenten op één helft van de omelet en vouw de andere helft erover heen.
 • Optioneel kun je de omelet nog garneren met wat gehakte peterselie en/of bieslook.

Mijn geheim: Als guilty pleasure vind ik het heerlijk om een klein beetje knoflooksaus over de groenten te schenken.

Wil je graag meer weten over omelet of een uitgebreider basisrecept? Dan vind hier mijn recept voor Hollandse omelet met 5 variatie-ideeën en inspiratietips.