De club sandwich is een klassieker uit Amerika. Een belegd broodje die tegenwoordig met drie lagen getoast brood word gemaakt. Besmeerd mat mayonaise en belegd met kipfilet, bacon, sla en tomaat. In Amerika serveren ze hem met een aardappelsalade of friet en een ingemaakte groente zoals augurk. Ook word hij regelmatig geserveerd met een mooie coleslaw. Maar zoals een Nederlander betaamd is een heerlijk belegde boterham voor de lunch al snel voldoende.
Over de oorsprong van deze sandwich gaan verschillende verhalen. Zo zou het tot leven zijn gebracht in de Union Club of New York maar andere verhalen vertellen dat hij in Saratoga Springs, New York voor het eerst zou zijn gemaakt, een gokclub. Naast de verschillende verhalen van zijn oorsprong zijn er ook nog de vele versies ervan. De een maakt hem met kaas en de ander zonder. Sommigen gebruiken ham en anderen kipfilet. Een recente verklaring is dat CLUB staat voor Chicken and Lettuce Under Bacon. De laatste vind ik erg mooi en passend, en heeft meer feiten dan ieder ander verhaal.
Over dit recept voor een klassieke Club Sandwich
Belangrijk is dat je de club sandwich maakt en direct opeet. Het getoaste brood heeft namelijk de neiging snel zijn krokantheid te verliezen en slof te worden. Ik heb gekozen voor een yogonaise omdat ik de frisheid heerlijk vind, maar een zelfgemaakte mayonaise is natuurlijk ook heerlijk of mix wat mayonaise met mosterd voor extra smaak.
De plakjes tomaat heb ik op smaak gebracht met een snuf vers gemalen peper en als sla heb ik gekozen voor een baby romaine. Deze heb ik altijd in de koelkast. Baby romaine blijft namelijk lang vers en stevig en in een huishouden met weinig sla liefhebbers blijf ik niet met sla zitten die niet op komt. Je kunt natuurlijk ieder soort sla gebruiken die je lekker vind. Ook lekker is een handjevol rucola.
Qua spek heb ik gekozen voor een gerookte ontbijtspek en niet voor “bacon”. Dit omdat ontbijtspek net wat meer vet bevat en naar mijn mening wat smaakvoller is. Bak de spek lekker krokant in de koekenpan, dit geeft de sandwich extra crunch naast het getoaste brood. Het makkelijkste vind ik casino brood om te toasten omdat dit goed in mijn broodtoaster past. Voor mij is een sandwich als deze een traktatie en trakteer ik mij op witbrood, maar voor een gezondere variant kan je ook kiezen voor volkorenbrood.
Klassieke club sandwich
Equipment
- broodtoaster, pan of oven
- Saté prikkers
Ingrediënten
- 3 snee brood
- 2 el. mayonaise
- 4 blaadjes sla
- 3 plakken ontbijtspek vleeswaren
- 2 plakken kipfilet vleeswaren
- 1 snuf peper vers gemalen
Instructies
- Toast de 3 sneden brood, bijvoorbeeld in een broodtoaster
- Bak de ontbijtspek tot hij krokant is en snij de tomaat in plakjes.
- Besmeer alle 3 sneetjes toast met de mayonaise.
- Leg op beide sneetjes blaadjes sla.
- Op de eerste leg je de gebakken spek en plakjes tomaat. Doe een snuf vers gemalen peper op de tomaat.
- Leg de volgende snee toast met mayonaise en sla erboven op.
- Leg hierop de plakjes kipfilet en sluit af met de snee toast met de mayonaise naar onderen.
- Prik in beide helften een satéprikker en snij de sandwich doormidden.
Op zoek naar iets anders voor de lunch? Check dan onze ontbijt en lunchgerechtenpagina!