Aardappelpuree

Aardappelpuree zelf maken

Regelmatig staat hier aardappelpuree op tafel. Dit komt omdat in de categorie, doordeweekse maaltijden, aardappelpuree met spinazie en vissticks het lievelingskostje is van onze peuter. En dus staat dit elke week wel op het programma. En ik denk dat dit in menig huishouden met kinderen het geval is. En zo maak ik wekelijks dus zelf aardappelpuree. Nu denk je wellicht, is dat niet heel veel werk? Nou eigenlijk niet, vooral als je er de handigheid in krijgt. Het schillen en koken van de aardappelen is hetzelfde als wanneer je gekookte aardappelen zou eten. Alleen stamp je de aardappelen fijn na het koken met wat boter en melk. Snufje zout erdoor en klaar. Ik ga je een paar tips geven zodat het altijd lukt.

Tips voor aardappelpuree

Welke aardappel is het beste?

Het belangrijkste is de keuze van de aardappelen. Alle aardappelen zijn te verdelen in drie categorieën kooktype; vastkokend, iets kruimig en kruimig. Voor aardappelpuree wil je een kruimige aardappel. Dat houd in dat de aardappel na het koken niet zijn vorm behoud maar wat papperig word. Ideaal dus voor puree. Check hier welke aardappelsoorten geschikt zijn!

Wat voor keukengerei gebruik je voor aardappelpuree?

Het meest gebruikt is een pureestamper zoals je hem ook ziet op de foto. Deze stamper heeft als voordeel dat hij vrij makkelijk de aardappelpuree stampt. Er zijn ook ronde modellen met gaatjes, maar mijn ervaring is dat deze meer weerstand hebben en zwaarder stampen. Uiteraard is dit persoonlijk. Pureestampers zijn er van verschillende materialen zoals plastic en metaal. De metalen zijn sterker en kunnen meer kracht aan. De plastic varianten zijn vaak voordeliger maar gaan ook minder lang mee. Naast een pureestamper is er ook een pureeknijper. Deze doet eigenlijk precies wat de naam al zegt. Je knijpt alsware de aardappel tot puree. Een pureeknijper is voornamelijk via de betere kookwinkels te koop en prijstechnisch duurder dan een pureestamper.

Hoe fijn of grof moet de puree?

De een vind een gladde puree heerlijk, zonder klontjes of stukjes aardappel. Terwijl de ander het juist heerlijk vind om af en toe een klein stukje aardappel tegen te komen. Het is dus helemaal persoonlijk van wat jij lekker vind. Wij persoonlijk vinden het wel lekker als er nog wat fijne stukjes in zitten. Dat is meestal het geval als je een pureestamper gebruikt. Wil je een hele gladde puree? Dan kun je hem nog met een lepel door een zeef wrijven. Hierdoor krijg je een mooi glad resultaat.

Sommigen gebruiken een keukenmixer om de puree glad te maken. Dit heeft niet de voorkeur omdat door de snelheid van de keukenmixer het zetmeel ervoor zorgen dat de puree net lijm word en gaat lijken op behangplaksel. De puree word daardoor heel massief en het komt de smaak niet ten goede.

Aardappelpuree

Een basisrecept voor het maken van aardappelpuree. Makkelijk en smakelijk. 

Ingrediënten
  

  • 500 gr. aardappelen kruimig
  • 50 ml. melk volle
  • 25 gr. roomboter
  • 2 snufjes zout

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Doe ze in een pan met water. Ververs het water als je klaar bent met schillen en zet de aardappel op. De aardappelen moeten net onder staan. Voeg een snufje zout aan het kookwater toe.
  • Als de aardapelen helemaal gaar zijn giet je ze af. Laat de aardappelen even uitdampen in de pan. Verwarm de melk tot hij lauwwarm is, bijvoorbeeld in de magnetron. 
  • Voeg de helft van de melk toe met de roomboter. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper of pureeknijper tot je een mooie egale massa hebt. Is de puree nog wat droog voeg dan nog wat melk toe tot hij smeuïg is. Wil je een hele fijne puree? Druk dan de puree na het stampen met een lepel door een zeef heen. 
  • Proef de puree en voeg evt. nog een snufje zout toe. 

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.