Gekookte aardapelen

Gekookte aardappelen, een basisrecept

Gekookte aardappelen, bij ons thuis stond het regelmatig op tafel. Altijd standaard met groente, vlees en jus. Gelukkig aten we ook veel andere gerechten, want gekookte aardappelen waren helaas niet mijn favoriet. Gekookte aardappelen heb je echter wel nodig om er zachte puree van te maken. Die ik dan wel weer heel lekker vind. Na heel wat jaren heb ik wel geleerd dat de ene gekookte aardappel de andere niet is. In dit artikel daarom meer over hoe ik mijn aardappelen kook.

De ene aardappel is de andere niet

Wat ik heb geleerd is dat er toch een smaakverschil zit tussen de verschillende soorten aardappelen. Een van mijn favorieten is de opperdoezer ronde als gekookte aardappel, heerlijk met wat roomboter. Het is een vastkokende aardappel met een verfijnde smaak. Helaas is deze aardappel maar beperkt verkrijgbaar door het jaar, al kom je hem steeds langer tegen dan de juli tot september die van oorsprong verkrijgbaar is.

Tja en wat eet je dan de rest van het jaar? We eten voornamelijk Milva en Frieslander hier. En 80% van de tijd maak ik daar aardappelpuree van. Want gekookte aardappelen kun je voor veel meer gebruiken dan ze alleen op te eten met roomboter of jus.

Hoe kook je verschillende kooktypes

Vastkokende aardappels en tot iets kruimig kun je koken door de pan met water te vullen tot een vingerkootje boven de aardappelen. Zeer kruimige aardappelen kun je beter stomen of met heel weinig water koken. Als je die op zou zetten met veel water, dan krijg je aardappelsoep omdat de aardappel uiteenvalt in het water.

Gekookte aardappelen is een basis voor..

Gekookte aardappelen zijn ook een basis voor vele andere gerechten. Denk maar aan stamppotten of de al eerder genoemde aardappelpuree. Maar de gekookte aardappelen opbakken met specerijen is ook een echte aanrader. Als je vastkokende aardappelen laat afkoelen kun je er ook heerlijke salades van maken.

Mijn tips voor dit recept

To peel or not to peel, oftewel wel of niet je aardappelen schillen. Het antwoord is ja en nee. Het is namelijk afhankelijk van het soort aardappel dat je gebruikt. Een Opperdoezer ronde bijvoorbeeld hoef je niet te schillen voor het koken. Nieuwe aardappelen vaak ook niet. Die hebben namelijk zo’n dunne schil dat je die gewoon kunt eten. De Milva’s die ik vaak heb schil ik wel evenals wat oudere aardappelen in de winter en het voorjaar. Deze hebben namelijk een dikkere schil die niet zo smakelijk is.

Voor het schillen gebruik ik het liefste een dunschiller. Met een schilmesje schil je vaak te dik waardoor je meer aardappel weggooit dan nodig is. Daarom is het milieuvriendelijker om een dunschiller te gebruiken.

Bij het koken van aardappelen is een vork je beste vriend. Hoe groter de aardappelen hoe langer het duurt voor ze gaar zijn. Andersom geld het ook, hoe kleiner de aardappelen hoe sneller ze gaar zijn. Voor puree bijvoorbeeld snijd ik altijd de aardappelen in kleinere stukjes. Dat stampt een stuk makkelijker en je aardappel is sneller klaar. Voor gekookte aardappelen vind je grotere of zelf hele aardappelen misschien lekkerder. Het is ook een kwestie van smaak. Prakt je gezin de aardappelen? Dan zou ik ze ook gewoon in kleinere stukjes snijden.

Aardappelen doe je na het schillen gelijk in koud water. Dit is zodat ze ten eerste niet bruin worden en tweede weekt dit al wat zetmeel van de aardappel af. Na het schillen spoel je de aardappelen net zo lang tot het water helder blijft en het zetmeel weg is. Dit kan je in de pan zelf doen. Door de pan vol te laten lopen, de aardappelen even om te scheppen met je handen. Water weg laten stromen uit de pan waarbij je met de hand de aardappelen tegenhoud. Dit herhaal je tot het water helder is.

Zet aardappelen op met warm water, zo is de temperatuur sneller op het kookpunt, het punt dat de aardappelen gaan garen.

Een kanttekening wil ik wel geven. Er zijn veel manieren om aardappelen te koken. Dit is de manier die ik het fijnste vind. Het meeste kook ik iets kruimige tot vastkokende aardappelen. Daar is dit recept ook op gebaseerd.

Gekookte aardapelen

Gekookte aardappelen

Hanneke Dekker
Gekookte aardappelen zijn lekker met jus of boter. Maar ook de basis voor vele andere recepten. Dit is mijn manier van aardappelen koken.
4 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Frans/Nederlands
Porties 4 grote porties

Equipment

  • Dunschiller
  • Schilmesje
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 1 kg. Aardappelen Iets kruimige zoals bijvoorbeeld Melody
  • 1 snuf Zout
  • 3 gr. Peterselie Optioneel

Instructies
 

  • Weeg een kilo aardappelen af met een weegschaal.
  • Zet een pan met koud water klaar.
  • Haal met een schilmesje of dunschiller de schil van de aardappelen. Doe de aardappelen direct in het water.
  • Snijd de aardappel desgewenst door de helft of in kleinere stukken zodat het sneller gaar is.
  • Spoel de aardappelen tot er geen zetmeel meer uit komt en zet de vervolgens de aardappelen op met warm water. Voeg een snuf zout toe aan het warme water.
  • Kook de aardappelen ongeveer 20 minuten met het deksel op de pan. Check dan met een vork of ze gaar zijn. Prik je er makkelijk in en splijt de aardappel? Dan is de aardappel gaar.
  • Giet de aardappelen af en laat ze even uitstomen zodat al het water verdampt.
  • Je kan de aardappelen afgarneren met wat gehakte peterselie zoals op de foto.
Trefwoord Aardappel

Met gekookte aardappelen kun je heerlijke stamppot maken zoals deze stamppot met bleekselderij en appel. Of maak er aardappelpuree van!

2 gedachten over “Gekookte aardappelen, een basisrecept”

  1. 4 sterren
    Leuk artikel Hanneke!
    Ik zet de aardappelen op met koud water om de volgende reden; Door ze op te zetten met koud water en dan aan de kook te brengen worden de aardappelen gelijkmatig, ook naar het binnenste, naar het kookpunt gebracht. Hierdoor garen ze gelijkmatiger. Voor vastkokende maakt het niet zo heel veel uit. Voor wat kruimiger rassen is het wel een optie.

    1. Hanneke Dekker

      Beste Henk/Papa,

      Bedankt voor je reactie. Wat mooi om te lezen dat je het een leuk artikel vond. Je kan aardappelen ook inderdaad met koud water opzetten. Vooral grotere aardappelen hebben daar baat bij, aldus de SVH. Voor aardappelen die je kleiner hebt gesneden word het vaak aangeraden om het met warm water op te zetten.

      Hartelijke groet,
      Hanneke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.