Aardappelsalade, de Duitse Kartoffelsalat

Aardappelsalade, de Duitse Kartoffelsalat

Kartoffelsalat is een aardappelsalade die mijn moeder regelmatig meenam uit de winkel. Mijn ouders maken vaak zelf aardappelsalade maar mijn moeder nam ook wel eens aardappelsalade mee vanuit de winkel. Van die kleine huzarenslaatjes voor tussen de middag of van die romige aardappelsalade, afgeleid van de Duitse Kartoffelsalat.

En omdat vanavond met dit heerlijke voorjaarsweer de barbecue aan staat om wat kip te grillen had ik mooi de gelegenheid om kartoffelsalat eens zelf te maken.

De grote smaakmaker van….

Voordat ik aan een nieuw recept begin doe ik heel wat vooronderzoek. Ik speur het web af, meestal via Pinterest, naar allerlei recepten van anderen. Ik duik mijn eigen kookboekenbibliotheek in van +150 kookboeken. Tijdens mijn speurwerk probeer ik zo veel mogelijke originele recepten te vinden, door naar gelijkenissen in de recepten te zoeken. Welke ingrediënten hebben ze bijvoorbeeld allemaal gemeen. En dan ga ik zelf aan de slag. En wat mij vooral opviel bij de Duitse recepten voor Kartoffelsalat is de bouillon. Toen ik dit recept klaar had, proefde ik het verschil, de bouillon was de grote smaakmaker. Mijn grootste tip is dus om je aardappelen altijd in bouillon te koken als je ze gaat gebruiken voor een aardappelsalade.

Over mijn recept voor aardappelsalade

Dit recept heb ik gebaseerd op Duitse recepten voor aardappelsalade. Ik heb ervoor gekozen om wat kwark toe te voegen aan de salade om het net even wat romiger en zachter te maken. Voor ons werkte dit ontzettend goed, maar als je wilt kan je het weglaten. Het is een beetje afhankelijk van hoe de aardappelen de saus opnemen, hoeveel mayonaise je nodig hebt. Het kan wat meer of wat minder zijn. Hier zit ruimte om het naar je eigen smaak te maken. Ik hou van een aardappelsalade waar flink wat saus in zit, maar anderen juist weer niet. Varieer dus gerust met de hoeveelheden.

Ik heb grote party-augurken gebruikt voor dit recept en helaas niet even afgewogen. Totaal zullen het ongeveer 3 á 4 augurken zijn geweest. Maar ook hier geld dat je zelf naar je eigen smaak meer of minder augurk kunt toevoegen.

Variatie ideeën

Zoals met alles kun je natuurlijk ook met deze aardappelsalade ontzettend veel variëren. Zo smaakt ei natuurlijk ontzettend goed bij aardappel. Je kunt een gekookt eitje fijn snijden en erdoor heen mengen. Maar je kunt ook plakjes ei gebruiken om de salade garneren.

Wissel met de kruiden. Bieslook is natuurlijk het meest gebruikt voor aardappelsalade maar peterselie werkt ook goed. Ga je de aardappelsalade met gerookte zalm serveren? Doe er dan verse fijngehakte dille doorheen. Meng je gerookte vis door de aardappelsalade dan krijg je een heerlijke vissalade. Denk aan gerookte forel, warm gerookte zalm of gerookte makreel. Uiteraard kun je de gerookte vis er ook als garnering bij serveren.

Wil je tips voor het koken van aardappelen? Dan is dit artikel zeker het lezen waard.

Aardappelsalade, de Duitse Kartoffelsalat

Een romige aardappelsalade gebasseerd op de Duitse Kartoffelsalat.
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 55 min
Gang Bijgerecht
Keuken Duits, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gr. Aardappelen Vastkokend (bv. Bildstar)
  • 1 Bouillonblokje Groente
  • 150 ml. Mayonaise
  • 45 ml. Kwark
  • 1 Ui
  • 3 á 4 grote Augurken
  • 1 snuf Zout & Peper
  • 10 gr. Bieslook verse

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Spoel de aardappelen goed af tot het water helder blijft.
  • Kook de aardappelen in ruim water met 1 bouillonblokje. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Controleer regelmatig met een vork of de aardappelen gaar zijn. Overkook ze niet, anders vallen ze teveel uit elkaar tijdens het mengen van de salade.
  • Giet de gare aardappelplakjes af en laat ze uitdampen op een schone theedoek.
  • Haal de schil van de ui en snij hem door de helft. Snipper de ui in hele fijne blokjes. Zo fijn als je kan.
  • Snij de augurken in kleine blokjes, ook wel brunoise genoemd.
  • Snij de bieslook in hele fijne kleine ringetjes. Houd 1 el. apart als garnering.
  • Doe de mayonaise, kwark, ui, augurk en het grootste deel van de bieslook in een kom en mix dit door elkaar.
  • Voeg nu de afgekoelde aardappelplakjes toe en roer het voorzichtig door elkaar. Als je dit te snel of stevig doet, zal de aardappel breken. Schep het daarom voorzichtig om tot alles mooi gemengd is.
  • Schep de salade op een mooie schaal of groot bord en garneer het af met de bierslook die je apart hebt gehouden.
Trefwoord Aardappel, Basisrecept



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.