Lasagne maak je heel makkelijk zelf zonder pakjes of zakjes. Enige wat je wel nodig hebt is geduld en tijd. Daarom is dit met uitstek een heerlijk recept voor in het weekend. Begin in de middag al met het maken van de saus of zelfs een dag van te voren. Dan hoef je op het moment supréme alleen maar de lasagne in elkaar te bouwen, hup in de oven en 40 minuten later heb je een heerlijke lasange zonder pakjes of zakjes.
Bestaat het authentieke recept?
Korte antwoord? Nee. Er is niet één basisrecept voor lasagne. Iedere regio in Italië heeft zijn eigen authentieke recept, en zelfs die zal niet in ieder huishouden hetzelfde zijn denk ik. Gelukkig is dat met 99% van de recepten wereldwijd. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat het gerecht uit lagen lasagnebladen bestaat afgewisseld met saus.
Over mijn recept voor lasagne zonder pakjes of zakjes
Ik denk dat een groot deel van de Nederlanders gedroogde pasta gebruikt. Zelf gebruik ik deze ook het meest. Omdat lasagne met makkelijke ingrediënten gemaakt word, is het iets wat ik eigenlijk altijd wel op tafel kan zetten. Ik vind het daarom handig om gedroogde lasagnebladen achter de hand te hebben. Sinds een jaar gebruik ik steevast volkoren lasagnebladen, net zo lekker maar dan een gezondere keuze.
Vlees of vegetarisch
Voor dit recept gebruik ik gehakt, half-om-half gehakt, om precies te zijn. Het hoge vetgehalte geeft de saus extra smaak. Je kan het gehakt ook vervangen voor vegetarisch gehakt. Echter zou ik die als laatste toevoegen omdat vegetarisch gehakt soms erg veel vocht opneemt wat de smaak en structuur niet ten goede komt. Sudder dan eerst de saus helemaal en voeg het gehakt toe vlak voor je de saus gaat gebruiken om je lasagne op te bouwen.
Variaties op deze lasagne
Met een basisrecept als deze kun je heerlijk variëren. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Maak een bechamel zoals in dit recept beschreven is en gebruik deze als toplaag voor je lasagne
- Roerbak spinazie, doe er een scheutje room door en maak een laag met spinazie
- Ook lekker door de saus is paprika in fijne blokjes.
- I.p.v. Goudse kaas en Parmezaan kun je ook mozzarella in plakjes snijden en die boven op de lasagne doen.
Lasagne zonder pakjes of zakjes
Equipment
- Oven
Ingrediënten
- 2 grote Uien
- 2 tenen Knoflook
- 1 middel grote Peen
- 1 kleine Courgette
- 1/2 Prei
- 1 flinke klont Boter
- 500 gr. Half om half gehakt
- 1,5 el. Oregano
- 1 tl. Tijm
- 0,5 l. Passata
- 0,3 l. Bouillon naar keuze
- 250 gr. Lasagne bladen volkoren
- 100 ml. kookroom
- 1 flinke snuf peper naar smaak
- 1 flinke snuf zout naar smaak
- 100 gr. Goudse kaas geraspt
- 30 gr. Parmezaanse kaas geraspt
Instructies
Voorbereiden van de groente
- Maak de ui schoon en snipper hem fijn
- Maak de knoflook schoon en leg het klaar om straks te persen met de knoflookpers
- Schil de winterpeen en snij hem in hele fijne brunoise (blokjes van 0,5 cm)
- Snij de prei dwars door maar laat hem bij het einde van de steel nog 1 cm. aan elkaar. Was de bladeren van de prei grondig tot al het zand weg is. Snij de prei in fijne ringen.
- Was de courgette, schil eventueel indien gewenst, snij de courgette in fijne blokjes. Iets groter dan de peen. Dit omdat courgette flink slinkt in de pan.
Maken van de saus
- Verhit een flinke klont boter in de pan en fruit hierin de ui met de geperste knoflook.
- Voeg het gehakt toe en en bak deze rul.
- Voeg de peen toe en bak deze 10 minuten met de rest.
- Voeg de overige groenten toe en fruit deze aan.
- Voeg nu de oregano, tijm en een flinke snuf peper toe. Even goed doorroeren.
- Voeg de passata en bouillon toe en laat de saus 30 minuten lekker zachtjes stoven en sudderen. Kijk af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit.
- Voeg nu de room toe en breng het geheel op smaak met eventueel nog wat zout en peper. Laat het nog even 10 minuutjes sudderen.
Lasagne bouwen
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Pak een ovenschaal voor ongeveer 4 personen. Begin een lasagne altijd met een laagje saus zodat de lasagne bladen niet vastkleven aan de bodem. Dan een laagje pastabladen, dan weer saus. Herhaal dit tot de saus op is. Eindig altijd weer met een laagje saus.
- Verdeel de kaas erover.
- Bak de lasagne ongeveer 30 minuten. Check met een mesje of de lasagnebladen gaar zijn. Zo niet bak de lasagne dan nog 10 minuutjes extra. Dit is wat afhankelijk van de lasagne bladen die je gebruikt.
- Eet smakelijk.
Zin in een andere warme maaltijd? Check dan eens onze pagina met hoofdgerechten.