Vega broodje shoarma

Vega broodje shoarma

In het kader van minder vlees eten i.c.m. de cursus vlees minderen proberen wij momenteel steeds meer alternatieven uit voor onze hoofdmaaltijd. Nu scheelt het dat ik van mijzelf al geen grote vleeseter bij. Op brood eet ik eigenlijk amper vlees, alleen als we eens een tosti eten of als ik een luxe broodje maak wat sporadisch is. Echter draait onze hoofdmaaltijd toch vaak om vlees, en daar ligt voor ons de uitdaging. Daarom dat ik dit vega broodje shoarma op het menu zette deze week.

Vleesvervangers

Iedereen vind wel wat van vleesvervangers. De een zegt dat het slecht is en de ander vind het alleen voor beginnende vegetariërs. Het zijn zomaar wat stellingen die ik uit facebook-groepen heb onthouden de afgelopen maanden. Voor ons als jong gezin is het echter een uitkomst. Vooral op dagen dat je geen energie hebt om uitgebreid inde keuken te staan. Daarnaast is manlief een fervent vleeseter en heeft vlees toch ook een psychisch aspect. Want zonder vlees voelt een maaltijd toch al gauw minder compleet.

Uiteraard ben ik mij bewust dat lang niet alle vleesvervangers even gezond zijn of überhaupt goed voor het milieu. Daar ben ik nog zoekende in, maar het schijnt dus dat er wel degelijk vleesvervangers zijn die niet vol zitten met zout, suikers en andere onaangename ingrediënten. Heb jij een favoriete vleesvervanger die tevens ook verantwoordt is? Laat het mij weten in de reacties.

Over dit recept voor een vega broodje shoarma.

De shoarma die ik voor dit gerecht gebruik is vegan van de lidl. Maar er zijn vast meer merken die dit verkopen. Om eerlijk te zijn vind ik gewone shoarma echt niet lekker. Die droge varkensreepjes, niet mijn ding. De smaak van de kruiden vind ik dan wel weer best lekker, maar het vlees zelf… Daarom was ik erg nieuwsgierig naar deze vegan variant. Oordeel, ik vind dit vele malen lekkerder dan de vleesvariant, wie had dat gedacht! Manlief vind beide lekker. Dus het omwisselen naar de vegan variant is geen probleem. Zelfs dochterlief vond haar “vleesje” lekker tussen het pita broodje.

Daarnaast heb ik voor dit recept de XL pita broodjes gebruikt, die zijn net een slag groter dan de standaard pita broodjes. Onlangs heb ik geprobeerd zelf pita broodjes te bakken, maar die waren heimelijk mislukt. Sindsdien heb ik maar weer de afbakvariant in huis.

Qua groente kun je eindeloos variëren. Helaas is groente hier niet heel erg in trek. Daarom zet ik de groente los op tafel en kan iedereen zijn eigen broodje samenstellen. Andere lekkere ideen zijn bijvoorveeld zijn bijvoorveeld frisse tomaat ertussen. Of wat dacht je van een halve ringen ui meebakken samen met reepjes paprika.

Vega broodje shoarma

Broodje shoarma maar dan met vegetarische of vegan shoarma
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Equipment

 • Oven

Ingrediënten
  

 • 4 pitabroodjes XL
 • 400 gr. vegan shoarmareepjes
 • 1 el. boter
 • 4 handjes sla
 • 0.5 komkommer
 • 1 paprika
 • 60 ml. knoflooksaus

Instructies
 

 • Bak de pitabroodjes af volgens de instructie op de verpakking
 • Zet een koekenpan op het fornuis en doe hier de eetlepel boter in. Laat dit uitbruisen en bak de shoarmareepjes. Ik vind het lekker om ze wat op hoog vuur te bakken zodat de randjes krokant worden.
 • Snij de komkommer in plakjes. Maak de paprika schoon en snij deze in reepjes. Was de sla en scheur deze in kleinere stukjes die goed tussen het broodje passen.
 • Snij de broodjes open en vul ze met de sla, shoarma en groente. Als laatste een lekkere dot knoflooksaus eroverheen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.