Rabarbermoes basisrecept

Rabarbermoes basisrecept

Oh, weer zo’n heerlijk basisrecept. Dit keer voor rabarbermoes. En zoals met zoveel basisrecepten ontzettend makkelijk om te maken. Rabarber heeft van zichzelf een zure smaak. Daarom zit er in rabarbermoes suiker. Toen ik wat speurwerk deed door mijn kookboeken kwam ik in de oudere kookboeken het gebruik van krijt tegen. Dit schijnt te zijn om het oxaalzuur te neutraliseren. Dit is echter alleen nodig als je grote hoeveelheden hier van eet. Vroeger kwam dat natuurlijk meer voor omdat rabarber toen uit eigen tuin kwam en op moest. Tegenwoordig eten wel alleen nog rabarber als extraatje bij de maaltijd maar het blijft een seizoenstopper.

Van rabarber naar rabarbermoes

Deze plant gaat al minimaal 5000 jaar mee, maar werd altijd vooral om zijn medische eigenschappen gehouden. Pas veel later, zo rond 1900, kwam de plant ook op het menu te staan als groente. Rabarberplanten zijn winterhard en komen daarom elk jaar weer terug. Het is een echte seizoensplant die je tot half juni kunt nuttigen. Dit komt omdat na juni het zuur in de plant sterk toeneemt en vooral het oxaalzuur is dan gevaarlijk voor onze gezondheid. Vandaar dat men krijgpoeder of calciumcarbonaat toevoegd aan rabarber. Alleen de stengels van de rabarberplant zijn trouwens eetbaar, de bladeren zijn zelfs giftig voor maar wel geschikt voor de composthoop.

Meestal is het zo dat hoe roder de rabarber van kleur is, hoe zoeter hij smaakt. De kleur doet ook veel met de kleur van de moes. Als je hele rode rabarber hebt, zal je moes ook wat roder worden. De smaak van rabarber is fris en zuur maar als je het goed bereid kun je er alle kanten mee op. De meest bekende is wel rabarbermoes of rabarber compote. Die je als bijgerecht kunt serveren of lekker door de yoghurt kunt doen. Ook word rabarber veel verwerkt in taartjes en gebak of in combinatie met zoete aardbeien en andere vruchten. Wij gaan vandaag ons richten op rabarbermoes.

Rabarbermoes zelf gemaakt

Basisrecept voor rabarbermoes
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr. rabarber
  • 100 gr. suiker
  • 50 ml. water
  • 1 el. maïzena

Instructies
 

  • Snij als eerste de uiteinden van de rabarberstengel af. Snij de rabarber vervolgens in stukjes van ongeveer 3 cm. 
  • Doe alle stukjes in een kookpan met het water en de suiker en breng dit zachtjes aan de kook.
  • Laat de rabarber net zo lang zachtjes pruttelen tot je de moes ziet ontstaan. Roer wel regelmatig door de rabarber heen. 
  • Maak van een eetlepel water en de maizena een papje. Als de rabarber moes is geworden roer je dit erdoor heen. Zo word de moes wat dikker van structuur en eet hij wat makkelijker. 
  • Proef of je de rabarbermoes zoet genoeg vindt. Voeg eventueel nog wat suiker toe en laat dit oplossen. Proef dan weer. Herhaal dit tot je de gewenste smaak hebt. 
  • Als de moes klaar is laat je hem afkoelen. Je kan de moes ongeveer 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast. 

Ook heerlijk, zelfgemaakte appelmoes! Daar ga je ook heel veel mensen blij mee maken.