Komkommersalade met yoghurtdressing

Komkommersalade met yoghurtdressing

Wellicht herken je het wel, sommige dingen staan regelmatig op tafel. Elke week of twee weken staan ze wel een keer op het menu. Denk aan macaroni, boontjes met spekjes, gebakken aardappel met schnitzel etc. Zo staat hier wekelijks wel komkommer op het menu. En dan ook meestal nog de zelfde variant, namelijk zoet-zuur. En als we spannend doen, dan maak ik een Japanse dressing. Maar dit keer gingen we voor een komkommersalade met yoghurtdressing.

Het verhaal achter dit recept

Vandaag hadden we echt eens zin in wat anders. We hadden een karbonade met gebakken aardappeltjes en daar is een komkommersalade erg lekker bij. Een andere standaard dressing die ik vaak maak ik honing-mosterd dressing op basis van mayonaise. Maar ook dat was te voor de hand liggend.

Na een inventarisatie van de inhoud in mijn koelkast kwam daar al gauw het idee om eens een yoghurtdressing te maken, lekker mager en gezond. Na wat uitproberen is daar deze yoghurtdressing uit ontstaan. Lekker fris en met verse peterselie uit mijn eigen tuin.

Tips voor het maken van deze komkommersalade met yoghurtdressing:

De komkommer zelf heb ik in speelse stukje gesneden. Een vorm waarbij je geen snijplank nodig hebt. Dat scheelt weer afwassen. Wel heb je een scherp office-mes nodig of schilmesje.

Voor de yoghurt heb ik een volle Griekse stijl yoghurt gebruikt. Deze is hier favoriet omdat hij mild en zacht is van smaak, maar je kunt dit recept met elke soort naturel yoghurt maken. Soms is het heel moeilijk om altijd alles maar vers in huis te hebben. Daarom staat er bij mij altijd een flesje citroensap in de koelkast, voor het geval dat ik geen verse in huis heb. Vooral voor het zelf maken van dressing is dit ideaal.

Komkommersalade met yoghurtdressing

Hanneke Dekker
Een makkelijke salade met frisse yoghurtdressing
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Salade
Keuken Frans/Nederlands
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1 hele Komkommer
  • 100 gr. Griekse stijl yoghurt 10% vetgehalte
  • 2 tl. Citroensap
  • 1 tl. Mosterd fijn en mild
  • 2 el. Peterselie vers
  • 1 snuf Zout & Peper naar smaak

Instructies
 

  • Snij de komkommer is stukken naar keuze. Bijvoorbeeld speelse stukken door een schuin stukje eraf te snijden. Vervolgens draai de komkommer een kwart of halve slag en dan snij je er weer een schuin stuk af.
  • Hak de verse peterselie mooi fijn. Je hebt ongeveer een handje nodig voor 2 eetlepels. Houdt wat peterselie apart om te garneren.
  • Doe in een kom de yoghurt, citroensap en mosterd met de gehakte peterselie en breng de dressing op smaak met zout & peper.
  • Meng de gesneden komkommer samen met dressing en garneer de salade met de overige peterselie.

Tip voor het recept:

Wil je de kom van de salade mooi netjes houden? Mix dan de komkommer met de dressing in een driepvrieszak. Vervolgens doe je de salade in je serveerkom. De randen van je kom blijven hierdoor mooi schoon en netjes.