Pannenkoeken het basisrecept

Pannenkoeken beslag basisrecept

Als er iets is wat hier minimaal één keer per maand op tafel staat, dan zijn het wel pannenkoeken. Als kind al waren pannenkoeken mijn lievelingsgerecht. En later heb ik zelfs nog in een pannenkoekenrestaurant gewerkt als pannenkoekenbakker (kok). En dan niet met zo’n draaischijf maar ouderwets bakken in stalen pannen.

Door die ervaring durf ik wel te stellen dat er meer bij komt kijken dan wat beslag maken en het in een pan te doen. Een mooie pannenkoek is groot, niet te dik, maar ook niet dun. Want vooral met beleg wil je dat de pannenkoeken het goed vasthouden zodat je appel, spek en ananas goed op zijn plek blijft zitten. Een kantmotief op een pannenkoek laat zien dat een pannenkoek mooi gebakken is. Ik ga je daarom mijn tips en trucs geven voor mooie pannenkoeken die er professioneel uitzien.

Tips voor lekkere en mooie pannenkoeken van de pannenkoekenbakker

Het beslag voor pannenkoeken is natuurlijk belangrijk maar met alleen een goed beslag kom je er niet. Er zijn wat tips die je verder kunnen helpen. Vooral als je pannenkoeken wilt die er ook nog professioneel uitzien.

Pannenkoeken bakken in een goede pan

Maar wat is dan een goede pannenkoekenpan? Ik heb al heel wat pannen gebruikt en veel met teflon. Maar goed pannenkoeken bakken doe je op hoog vuur. En mijn ervaring is dat goedkope pannen snel krom gaan trekken. Het nadeel is dat je beslag dan naar de randen loopt. Mijn fijnste pan is een stalen pannenkoekenpan van DeBuyer. Nee dit is niet gesponsord maar mijn oprechte mening.

Pannen met teflon zijn in het begin fijn en je pannenkoeken bakken niet aan. Maar naast dat ze krom trekken kan ook de teflon op een gegeven moment loslaten. Deze stof is erg schadelijk voor je gezondheid. Daarnaast is Teflon heel belastend voor het milieu. Alles behalve duurzaam dus. Naast deze schadelijke effecten, moet je vooral goedkopere Teflon pannen vaker vervangen.

Mijn advies; investeer in een goede pannenkoekenpan. Als laatste nog een schoonmaak tip. Gebruik de pan alleen voor pannenkoeken en andere ei-bereidingen zoals omelet. En was hem altijd met de hand af met zo min mogelijk zeep. Zo blijft je pan goed bakken en gaat hij langer mee.

Het bakken zelf

Bij het bakken is het belangrijk dat de pan goed heet is. Bij een te lage temperatuur worden de pannenkoeken heel vettig en krijgen ze niet dat mooie kantpatroon. Wacht dus tot je pan goed heet is en doe dan het beslag pas in de pan. Vanaf het moment dat de pannenkoek mooi gaat kleuren, gaat het heel snel. En voor dat je het weet is je pannenkoek verbrand, blijf er daarom constant bij en hou de kleur van je pannenkoek in de gaten.

Het kan even zoeken zijn wat de juiste stand van je fornuis is, maar onthoudt die voor de keren daarop. Zo staat mijn gasfornuis op de helft tussen vol gas en half gas.

Meestal kun je voor jezelf aanhouden dat wanneer de bovenkant van de pannenkoeken “droog” is, je de pannenkoek bijna om kunt draaien.

Het beslag voor pannenkoeken

Uiteraard is het beslag bepalend voor de smaak van je pannenkoeken en van de kwaliteit. Zo voegt de een suiker toe, de ander koffie en weer een ander een snuf kaneel of bruine suiker. En om heel eerlijk te zijn gebruik ik geen recept meer en gaat het automatisch tot ik de juiste dikte heb. Ik houd altijd dikke drinkyoghurtdikte aan of dunne magere yoghurt.

Pannenkoeken beslag basisrecept

Hanneke Dekker
Een basisrecept voor pannenkoekenbeslag. In het artikel vind je tips voor de beste pannenkoeken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4

Equipment

 • Koekenpan/pannenkoekenpan
 • Elektrische mixer

Ingrediënten
  

 • 500 gr. bloem
 • 900 ml. melk halfvolle
 • 4 eieren
 • 1 snuf zout
 • boter om in te bakken

Instructies
 

 • Doe de bloem en eieren in een ruime kom.
 • Mix dit met de mixer goed samen en voeg beetje bij beetje de melk toe. Elke keer als het beslag weer glad is voeg je weer wat nieuwe melk toe. Tot je een dikte hebt zoals die van magere yoghurt of dikke drinkyoghurt. Voeg een snufje zout toe en en mix het nog een laatste keer.
 • Laat het beslag een 30 minuten rusten. Je beslag dikt zo nog een klein beetje in.
 • Verhit de pan tot hij goed heet is. Als je de boter in de pan doet moet hij gelijk gaan bruisen. Het beslag moet gelijk garen en sissen als je het in de pan doet. Bak de pannenkoek aan de onderzijde goudbruin en de bovenkant droog. Draai de pannenkoek dan om en bak de andere kant nog een paar tellen tot ook deze goudbruin is.
 • Herhaal dit tot al het pannenkoekenbeslag op is.
Trefwoord Basisrecept, Pannenkoeken

TIP: Houd de pannenkoeken warm door een pan met water op het fornuis te zetten. Leg er een aardewerken bord bovenop die de hele pan goed afsluit. Bewaar de gebakken pannenkoeken op het bord. Door de pan met water die zachtjes kookt, blijven je pannenkoeken lekker warm.

Ook lekker; Boekweitpannenkoeken met spek voor als je wilt minderen met koolhydraten.