Koken als je moe bent

Koken wanneer je moe bent: simpele maaltijden, invriestips en mijn favoriete snelle gerechten

We hebben allemaal wel eens zo’n dag. Om wat voor reden dan ook zijn we laat thuis en we zijn moe. Maar als je, zoals ik, met kinderen bent zul je soms toch moeten koken wanneer je moe bent. Voor die dagen heb ik ondertussen een aantal mogelijkheden gevonden waardoor de kinderen toch een warme maaltijd krijgen, en ikzelf ook, zonder dat het teveel effort kost.

Mijn eerste tip is; pak eerste die 15 minuten rust. Zet het theewater op, maak de kinderen een beker drinken. En dan eerst 15 minuten rust. Ik merkte dat als ik thuis kwam met de kinderen en gelijk ging koken ik dan in de stress-stand bleef zitten. Ik pak nu eerst mijn rust, even ademhalen. Voor mijn kinderen fijn, want mama is minder gestrest en voor mezelf ook. Want hoe rustiger ik ben, des te beter overzie ik het. En als de thee op is, ga ik aan de slag.

Ga voor simpel

Op dagen dat ik moet koken wanneer ik moe ben. En dat zijn vaak 1 of 2 dagen in de week, kies ik voor simpele gerechten met weinig voorbereiding.

Pasta

Je kunt een ingevroren pastasaus ontdooien of zelfs een pot pastasaus gebruiken. Kies dan wel voor een saus met zo min mogelijk toevoegingen, die laag in zout en het liefst zonder suiker is. Je hoeft dan alleen nog een pannetje met pasta te koken. Vaak doe ik daar dan snoepgroente bij zoals kleine snoeptomaten en stukjes komkommer en zet ik de pot met augurken op tafel.

Airfryer

Heb je de luxe van een airfryer dan kun je heel makkelijk een zakje verse aardappelschijfjes hierin doen. De airfryer doet z’n werk wel. Ik kies dan voor een magere hamburger of soms een wat minder gezonde optie zoals een krokant-schnitzel. Deze kun je na de aardappeltjes ook prima verwarmen in de airfryer. Ik hou de aardappels dan even warm in de oven op 90 graden. Hier smokkel ik dan met groente uit een potje. Worteltjes of bietjes, even opwarmen en serveren maar. Absoluut geen culinaire hoogstandjes of benoemenswaardig. Maar soms is dit het beste wat we kunnen op zulke dagen.

Wraps en Pitabroodjes

Wraps en pitabroodjes bieden veel mogelijkheden wanneer je moe bent en moet koken. Ga voor snelle opties waarbij je alleen vlees of een andere vulling snel kunt opbakken om die vervolgens te combineren met rauwkost groenten. Denk aan Falafel, die zijn lekker tussen pita’s en wraps. Shoarma, vegetarisch of vleesvariant. Een groot succes bij mijn kinderen is de krokantschnitzel, dan wordt het een wrap die lijkt op die van de grote gele M. En stiekem is deze nog lekkerder ook. Je kiest je eigen favoriete rauwkost en sausje. Alles aan tafel in elkaar vouwen, en eten maar.

Omelet

Geen wraps of pitabroodjes in huis, maar wel eieren? Dan kun je ook kiezen voor een gevulde omelet. Zelf vind ik een omelet met groente lekker, paparika en champignon met ui, heerlijk. Maar je kan er natuurlijk voor allerlei vullingen kiezen. Groente i.c.m. (vega) kipstukjes of met gesmolten kaas. Zelfs een restje roerbakgroente smaakt prima tussen een omelet. Breng de groente op smaak met je favoriete kruiden en specerijen of saus.

Snelle Recepten om te koken wanneer je moe bent;

De Diepvries

Als je moet koken wanneer je moe bent kan de diepvries je beste vriend worden. Vaak kook ik wat porties extra van een gerecht. Denk hierbij aan stamppotten, pasta- en rijstgerechten. Daar maak je makkelijk wat extra van om in te vriezen. Stamppot Boerenkool bijvoorbeeld kun je makkelijk invriezen. Ik heb vaak een extra rookworst liggen in mijn voorraadkast om er dan bij te doen. Heb je geen rookworst of eet je die niet, dan is geitenkaas met pecannoten ook zeker een aanrader. En trouwens ook een gezondere keuze.

Ook lasagne en macaroni zijn van die typische gerechten die je makkelijk verdubbeld om een paar extra bakjes van in te vriezen. Ondertussen weet ik precies welke dagen lastig zijn voor mij. Waardoor ik vaak al de dag van tevoren of in de ochtend de maaltijden uit de diepvries haal. Wat je ook kan doen is losse componenten aan rijst, saus en groenten e.d. invriezen. Voor mij werkt dit vaak niet op dit soort dagen omdat ik dan nog moet nadenken over wat ik ga combineren en maken. Maar wellicht werkt het voor jou wel.

Tips voor invriezen

  • Als je eten kookt om in te vriezen, maak het dan zo plat mogelijk. Bijvoorbeeld door het op een groot plat bord of een schone bakplaat af te laten koelen Hoe platter de massa des te sneller koelt het eten af. Hierdoor rem je de bacteriegroei sneller af.
  • Zet je eten niet warm weg in de koelkast of vriezer. Warm eten brengt de temperatuur van ander voedsel in je koelkast in temperatuur omhoog waardoor die sneller zullen bederven. En dat is zonde.
  • Maak porties voor 1 of 2 personen. Ook als je met b.v. 4 personen bent. Kleinere porties ontdooien namelijk sneller dan een hele grote bak met b.v. stamppot boerenkool of lasagne. Ook handig als je een keer met minder bent, of juist een extra eter hebt.
  • Neem bakjes die economisch zijn in formaat voor jouw vriezer. Zo heb ik platte rechthoekige bakjes die makkelijk stapelen met een uitneembaar scheidingsbalkje. Kijk wat passend is voor jou en jouw vriezer.

Recepten die je makkelijk invriest:

Soep, warm en knus

Een bord of kom warme soep, staat vaak snel op tafel vanuit de diepvries of koelkast. Wat je niet wil is op het laatste moment nog een verse pan soep koken. Daarom mijn tip om een paar porties soep in de diepvries te bewaren. Ook van soep kook je makkelijk een liter extra, die je dan makkelijk kunt invriezen. Zo heb ik vaak altijd wel wat pompoensoep in de vriezer voor mijzelf. Daarnaast heb ik ook bijna altijd een blik soep in de voorraadkast staan, samen met kaiserbroodjes. Niks mis mee als je dit af en toe hebt voor die dagen dat het echt niet wil.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.