Witlfof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas is een echte klassieker. En of je hem nu maakt voor een doordeweekse maaltijd of als bijgerecht voor dat etentje met vrienden. Veel liefhebbers van witlof kijken watertandend wanneer de schaal met gesmolten kaas, ietwat stevige ziltige ham en zachte witlof op tafel komt. Het vergt natuurlijk een klein beetje tijd om dit te maken, maar daar tegenover staat ook dat je dit zelfs een dag van te voren kunt voorbereiden.

Maak het gerecht klaar tot het punt dat het in de oven moet. Doe er folie overheen en zet het in de koelkast tot je het nodig hebt. Op het moment dat je het wilt serveren hoeft het alleen nog maar in de oven te zetten. De oventijd zal dan wel langer zijn omdat de witlof door de temperatuur van de koelkast veel kouder is, dan wanneer hij er lauwwarm in zou gaan.

Wat is witlof

Witlof is een groente die net als champignons en asperges in het donker groeit. Daarom heeft de witlof zijn witte kleur. De groente bestaat uit allemaal losse bladen die bij de stronk vast zitten. Snij je de stronk eraf dan krijg je allemaal blaadjes die lijken op bootjes. Bij Witlof hamkaas is het belangrijk de stronk pas na het koken eraf te snijden. Anders valt je witlof uit elkaar tijdens het koken. 

Witlof is het hele jaar goed verkrijgbaar en kun je het beste in de koelkast bewaren. Voor 1 persoon reken ik vaak 2 á 3 stronken. Beetje afhankelijk van hoe groot je witlof is. 

Variaties op witlof met ham en kaas

Wil je wat gaan variëren met dit gerecht dan zou je kunnen kiezen voor een ander soort kaas of vleeswaren om de witlof mee te omwikkelen. Kies echter altijd wel voor een kaas met een hoog vetgehalte dat goed smelt. Een oude kaas is erg lekker maar zal niet lekker smelten in de oven en vind ik niet zo´n succes. Een gruyère smelt wel weer heel erg goed en ook brie is erg lekker. Maar eerst gaan we aan de slag met de basis.

Witlof met ham en kaas

Een klassiek bijgerecht dat je van te voren kunt maken.
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 stronkjes witlof
  • 8 plakken achterham
  • 8 plakken 48+ Goudse kaas
  • 1 snuf zout
  • 1 el. citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Zet een pan met water op het fornuis. Snij ondertussen de witlof door de helft zodat je acht halven krijgt. Doe een snuf zout in het kookwater met de eetlepel citroen. Het citroen zorgt ervoor dat de witlof minder verkleurt.
  • Giet de witlof af wanneer hij gaar is leg de stronkjes op een schone theedoek. Hierdoor trekt het overtollige vocht uit de witlof weg zodat hij straks minder nat is. Laat het op de theedoek liggen tot de witlof lauwwarm is. Zet ondertussen je ovenschaal klaar met plakjes ham en kaas. Snij de kaas ongeveer op dezelfde grote als de plakjes ham. 
  • Snij het kontje van de witlof af. Leg eerst een plakje ham neer en daar bovenop de kaas. Daar leg je de witlof bovenop en rol het geheel op tot een rolletje. Deze leg je in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle stronkjes witlof op zijn. 
  • Doe de ovenschaal in de oven en bak de witlof met ham en kaas 8 minuten of tot de kaas helemaal gesmolten is. 
  • Optioneel kun je de witlof met ham en kaas nog afgarneren met wat groen zoals jonge rucola, peterselie of gehakte bieslook.

Op zoek naar een ander heerlijk bijgerecht? Kijk dan eens op onze pagina met alle bijgerechten!