Met dit recept voor een makkelijke sotosoep zet je zelf door de weeks een heerlijke snelle sotosoep op tafel. Deze soep komt uit Indonesië maar heeft ondertussen een groot deel van de wereld veroverd. Er zijn dan ook veel verschillende varianten te vinden. Maar de meesten bevatten kip, groente, taugé, krokante uitjes en natuurlijk de kenmerkende specerijen die het zijn smaakt geeft. Vaak bevatten ze ook nog aardappel of glasnoedels. Voeg ze gerust toe als je dat lekker vindt. Echter omdat wij vaak koolhydraatbeperkt eten, heb ik ze achterwege gelaten.
Sotosoep en mijn grote voorbeeld
Als je zelf sotosoep wilt maken heb je daar wel flink wat tijd en ingrediënten voor nodig die niet bij de standaard supermarkt te koop zijn. Wellicht dat ze in de randstad een ruimer assortiment hebben m.b.t. Aziatische ingrediënten maar daarbuiten zijn sommige ingrediënten toch wat lastiger. Daarom dat ik deze variant op soto-soep maak. Maar op een dag ga ik zo’n echte volledige homamade soto ayam maken. Mijn grote voorbeeld is het recept van Kokkie Slomo. Maar voor de doordeweekse dag is deze makkelijke sotosoep een goed alternatief die net zo goed vult!
Over dit recept voor makkelijke sotosoep
Voor dit recept heb je kippenbouillon nodig, hier vind je mijn recept voor eigen gemaakte bouillon. Maak gerust een dubbel recept en vries de bouillon in. Door hem in te vriezen heb je altijd zelf gemaakte bouillon bij de hand.
Taugé bederft erg snel, koop dit uiterlijk een dag van te voren om ervoor te zorgen dat je taugé lekker vers en knapperig tijdens het serveren. De boemboe voor sotosoep vind je tegenwoordig niet alleen bij de toko maar ook in de grotere supermarkten. Je kunt verschillende merken proberen om erachter te komen wat jouw favoriet is.
Gebakken uitjes zijn niet alleen lekker over de sotosoep heen maar kun je voor veel gerechten gebruiken. Wij strooien het over de saté heen of nasi voor wat extra crunch.
Makkelijke Sotosoep
Ingrediënten
- 600 gr. kippendij met bot & vel
- 2 el. boter
- 2 kleine uien
- 3 cm gember vers
- 1/2 tl. knoflookpoeder
- 1 verpakking soto pasta/boemboe
- 1,5 L. kippenbouillon
- 1 el. ketjap manis
- 300 gr. soepgroente
- 100 gr. taugé
- 6 eieren
- 6 el. gebakken uitjes bv. Conimex of Go-tan
- 3 stengels bosui optioneel
Instructies
- Neem een grote soeppan en doe hier de boter in. Braad vervolgens de kippendijen rondom aan. Snipper ondertussen de ui fijn en hak de gember.
- Doe de ui en gember in de pan bij de kippendijen en bak dit rustig mee. Als de kip rondom goudbruin is voeg je de boemboe toe. Bak deze 2 minuten mee.
- Voeg de bouilon toe, ketjap en soepgroente en laat de soep 45 minuten zachtjes trekken. Kook ondertussen de eieren tot je gewenste gaarheid. ik hou van een hard gekookt ei in mijn soto maar er zijn ook mensen die een half zacht gekookt ei lekker vinden. Pel de eieren en zet ze weg tot je de soep serveert.
- Haal de kippendijen eruit en leg ze op een bord. Laat ze afkoelen tot je ze kunt vastpakken. Of gebruik twee vorken. Haal het vel van het vlees en doe deze weg. Vervolgens kun je het vlees van het bot afhalen. Het vlees en vocht wat in het bord is achter gebleven mag weer terug de pan in. Laat het kippenvlees weer warm worden. Proef of de soep nog wat zout & peper nodig heeft en breng hem eventueel op smaak.
- Snij de eieren door de helft. Doe de soep in kommen. De soep kun je garneren met de taugé, gekookt ei en de gebakken uitjes. Snij de bosui fijn en gebruik deze om je soep af te maken. Zo geef je de soep nog wat extra kleur.