Deze uiensoep is ontzettend makkelijk en simpel om te maken. Je hebt een handjevol ingrediënten nodig die ook nog eens heel voordelig zijn. En de meeste kruiden heb je waarschijnlijk wel in huis. Binnen een uurtje heb je vervolgens deze mooie uiensoep op tafel staan.
Heel wat soep van siepels gemaakt
Ik heb al heel wat soep van siepels gemaakt in de afgelopen 20 jaar. Even voor de vertaling, in vrijwel heel noord Nederland worden uien ook wel siepels genoemd. Tijdens mijn opleiding als kok, in de professionele keuken, en vooral heel veel thuis voor manlief en mijzelf. Door de jaren heen heb ik dan ook wel eens gevarieerd met wijn of bruin bier. Maar de basis blijft altijd hetzelfde. Uien, knoflook, tijm, laurier, kruidnagel en bouillon. En eigenlijk zit er bij mij steevast bruine suiker in om het lichte zoete van de ui wat te versterken.
Het geheim van een mooie bruine uiensoep
Je ziet nogal eens een wat gelige lichte uiensoep voorbij komen op verschillende receptensites en Instagram. Naar mijn mening hoort een uiensoep mooi bruin te zijn. Dit geeft de soep een mooier uiterlijk, maar betekend ook een veel diepere smaak.
Dit alles heeft te maken met de reactie van Maillard. Het is een chemische reactie van suikers en eiwitten wanneer je ze verhit door bijvoorbeeld producten te bakken. Door deze chemische reactie creëer je smaak. Het is wat producten zoals vlees en uien hun bruine kleur geven. Door de ui mooi aan te bakken i.p.v. alleen aan te fruiten creëer je dus die mooie bruine kleur en een diepere smaak aan je soep. De ui mag dus aanbakken aan de bodem, maar laat hem niet verbanden. Dit kost overigens wel wat tijd, maar is het zeker waard en geeft je een heerlijke uiensoep.
Over het recept
Voor deze uiensoep heb ik 2 soorten uien gebruikt, rode en witte. Maar je bent vrij om elke soort uien te gebruiken die je maar in huis hebt, of een mooie combinatie van uien en sjalotten. Om de soep vegetarisch te houden heb ik gekozen voor een groentebouillon maar een runder- of kippenbouillon past hier ook erg goed bij.
Uiensoep, lekker simpel
Equipment
- Pan met dikke bodem
Ingrediënten
- 4 middelgrote Uien
- 3 tenen Knoflook
- 1 el. Boter
- 2 tl. Tijm gedroogd
- 3 blaadjes Laurier
- 2 hele Kruidnagels
- 1 tl. Bruine Basterdsuiker
- 1 snuf Zout & Peper
- 1 liter Groentebouillon
Voor de kaastoastjes
- 4 plakjes brood b.v. volkoren
- 20 gr. Jonge kaas 48+ geraspt
Instructies
- Snij de uien in halve ringen of snipper ze grof. Pers de drie knoflooktenen.
- Verhit de boter in een steelpan en bak hierin de uien. Voeg na 5 minuten de knoflook toe. Bak de uien mooi bruin, maar laat ze niet verbranden. De uien mogen best wat aanbakken aan de bodem. Het beste is om dit langzaam te doen zodat de reactie van Maillaird zijn werking kan doen.
- Voeg de tijm, laurier, kruidnagels en bruine basterdsuiker toe en bak dit een paar minuten mee. Als de ui licht bruin gekleurd is en wat aangebakken is aan de bodem voeg je de bouillon toe. Roer goed over de bodem met een pollepel of spatel om de aangebakken laag los te roeren. Dit geeft namelijk heel veel smaak aan je soep.
- Laat de soep nog even 15 minuten trekken. Breng de soep vervolgens op smaak met een snufje zout en peper indien nodig.
De kaastoastjes (optioneel)
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Haal uit ieder broodje een rondje dat goed in je soepkom past. Ongeveer 6 cm doorsnee. Ik heb hiervoor een bekertje gebruikt. Leg ze op een bakplaat. Beleg de rondjes met de geraspte kaas.
- Bak de broodjes ongeveer 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
- Garneer de uiensoep met de kaastoastjes.
Wil je zelf je eigen bouillon maken? Ik leg het je graag hier uit!
Echt super lekker.