Crème Brûlée het basisrecept

Crème Brûlée het basisrecept met maar 5 ingrediënten

Voor veel mensen is de crème brûlée een favoriet dessert en vaak een guilty pleasure. En dat is ook niet zo vreemd. Een heerlijke romige basis met echte vanille en een krokante laag van karamel. Vet, zoet, zacht en knapperig. Dit is toch wel een verdomd lekkere combinatie. Mijn man vind het ook heerlijk en daarom kreeg ik jaren geleden een speciaal setje van hem voor crème brûlée met 4 schaaltjes en een brander. Ik ga je uiteraard van alles vertellen over dit heerlijke nagerecht en geef mijn recept aan het einde.

Crème brûlée, hoe en wat

Van room/melk en eieren kun je drie verschillende soorten basisgerechten maken die allen nauw met elkaar verbonden zijn. Het is ook de basis voor custard en crème Anglaise. Door de melk te verhitten en die dan te mengen met eidooiers krijg je vla, pudding of saus. Je kan het garen in een pan voor b.v. vla of saus. Als je het “au bain marie” in de oven verder gaart krijg je dus een crème brûlée. Crème staat voor de pudding en brûlée voor gebrand wat verwijst naar de gekarameliseerde suiker bovenop.

Tips

  • Dit nagerecht maak je in ondiepe schaaltjes. Deze ronde schaaltjes die bij mijn crème brûlée set zaten zijn de helft dieper dan gewone cocottes. Hoe platter en breder, des te beter. Als je schaaltje namelijk te diep is word je pudding onderin niet stevig.
  • Je kan witte suiker gebruiken voor het branden, maar het duurt dan langer voordat je karamel hebt. Het beste is rietsuiker.
  • Het branden kan onder de grill-stand van de oven, maar dit is niet ideaal. Beter is het om een brander te gebruiken. Je pudding blijft dan koud en het geeft een mooier resultaat.
  • Pas op dat je de warme room niet te snel bij eieren giet. Je ei kan dan gaan stollen en dit zorgt voor klontjes in je zachte pudding.

Over mijn recept voor crème brûlée

Het recept voor crème brûlée is al ontzettend oud, volgens Wikipedia dateert het eerste recept uit 1691. Er zijn best wel veel verschillende recepten om crème brûlée te maken . Waarbij sommigen een mix van melk en room gebruiken en anderen alleen room. Met de hoeveelheid suiker maak je de pudding zoeter of juist minder zoet. Omdat het al zo weinig ingrediënten zijn ben ik van mening dat je dan wel goede ingrediënten moet gebruiken. Mijn voorkeur is dan ook alleen room te gebruiken en uiteraard een vers vanillestokje. Als we dan toch gaan zondigen, dan doen we het ook goed.

Crème Brûlée

Frans nagerecht van romige vanillepudding en krokante karamel.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Nagerecht
Keuken French
Porties 6 personen

Equipment

  • Keuken brander
  • Lage schaaltjes geschikt voor crème brûlée
  • Ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 250 ml. room 35% vetgehalte
  • 3 eidooiers eieren maat L
  • 40 gr. witte suiker
  • 1 vanillestokje
  • 60 gr. rietsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 145 graden Celsius.
  • Snij de vanillepeul horizontaal door midden en schraap het merg eruit.
  • Breng de room aan de kook in een steelpannetje met het merg van de vanille en de leeg geschraapte vanillepeul.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de witte suiker tot een egale massa in een ruime kom.
  • Haal de room van het vuur en laat dit afkoelen tot ongeveer 80 graden. Haal ondertussen de vanillepeulen eruit.
  • Voeg een beetje room toe aan het eidooiermengsel. En roer dit snel door elkaar. Herhaal dit tot alle room en ei met elkaar vermengt is.
  • Verwarm het mengsel al roerend opnieuw tot 80 graden, laat het absoluut niet koken.
  • Verdeel het mengsel over de 6 crème brûlée schaaltjes.
  • Leg een theedoek op de bodem van een ovenschaal zodat de schaaltjes niet kunnen schuiven. Zet de schaaltjes crème brûlée nu in de ovenschaal.
  • Vul de ovenschaal met warm water tot de schaaltjes tot halverwege in het water staan. Absoluut geen kokend water!
  • Zet de ovenschaal in de oven en laat de crème brûlée ongeveer 40 minuten garen. Het is per oven verschillend hoelang het precies nodig heeft. In mijn oven had het bijna 50 minuten nodig. Maar sommigen schijnen al klaar te zijn na 35 minuten. Ik houd het gemiddelde aan van 40 a 45 minuten.
  • Als de crème brûlée bovenop nog ietsje wobbelt dan is het goed. Drilpuding of vloeibaar is echter niet goed en helemaal stijf ook niet, dan is hij overgaar.
  • Strooi de rietsuiker over de crème brûlée en gebruik de keukenbrander om de suiker te karameliseren. Het is de bedoeling dat er een dun laagje karamel ontstaat die makkelijk met een lepel te breken is.

Op zoek naar een wat lichter en gezonder toetje voor doordeweeks? Dan is dit simpele toetje met aardbei en yoghurt een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.