Eieren, een ontzettend veelzijdig ingrediënt in de keuken die we voor ontelbare hartige en zoete gerechten gebruiken. Of je ze nu graag gekookt bij je ontbijt nuttigt, een lekkere eiersalade van wilt maken voor de borrel of gebruikt in baksels en ovenschotels, je kan er echt alle kanten mee op. Maar werken met eieren is soms ook wel wat een gepruts en roept ook vaak genoeg vragen op. In dit blog deel ik 10 handige keukentips voor eieren die iedereen zou moeten kennen. Om het jou net wat makkelijker te maken in de keuken.
1. Zo check je of een ei nog goed is:
Water is je beste vriend in deze. Zelf gebruik ik altijd mijn maatbeker hiervoor of de beker van de staafmixer. Deze vul ik met ruim water.
- Zinkt het? Dan is het vers.
- Drijft het schuin of halverwege? Dan is het ouder, maar nog bruikbaar.
- Drijft het helemaal? Weg ermee!
2. Eieren makkelijker pellen? Gebruik oude eieren
Verse eieren zijn moeilijker te pellen. Laat eieren die je wil koken voor gevulde eieren bijv. een weekje liggen in de koelkast.
3. Voeg een scheutje azijn toe bij het koken
Dan blijven gebarsten eieren beter in vorm tijdens het koken, én het helpt het eiwit stollen.
4. Altijd perfect hardgekookte eieren
– Pan met ruim water opzetten.
– Gaatje prikken in de onderkant van je ei.
– Aan de kook brengen en dan de eieren toevoegen.
– 7–9 minuten voor zacht – medium 10–12 minuten voor hardgekookt
– Daarna meteen in ijswater leggen = makkelijker pellen + mooi geel eigeel
Check ook zeker dit uitgebreidere artikel over eieren koken!
5. Eiwit opkloppen? Ontvet je kom eerst!
Een vetvrije kom en garde zijn cruciaal. Veeg ze eventueel af met een beetje citroensap of azijn.

6. Eidooier scheiden zonder troep
Gebruik een lege plastic fles: knijp erin boven de dooier, zuig ‘m op en laat weer los boven een ander bakje.
7. Zo krijg je een perfect gebakken spiegelei met zachte dooier
Bak op laag vuur met deksel op de pan. Zo gaart het eiwit zonder dat de dooier uitdroogt.
8. Pocheer zonder gedoe: gebruik vershoudfolie
Vet een stukje vershoudfolie in, doe er een ei in, knoop dicht, en pocheer 4 minuten in heet water.
9. Bewaar eieren met de punt naar beneden
Zo blijft de dooier beter gecentreerd en blijven eieren langer goed.
10. Laat eieren op kamertemperatuur komen voor bakken of kloppen
Eieren op kamertemperatuur mengen beter en zorgen voor luchtiger beslag, schuim en cakes.
Wat is jouw favoriete tip of truc die jij nog mist in deze lijst?