Eieren koken gesneden eitje

Eieren koken, zo wordt het een eitje.

Eieren koken is echt niet moeilijk en zelfs heel makkelijk. Er zijn tal van manieren om een ei te koken. Maar de perfecte manier bestaat in mijn ogen niet. Het is vooral kijken wat voor jou het beste werkt. En met wat informatie kun je nog beter uitzoeken wat voor jou werkt. Ik deel met jou mijn manier van ei koken en geef je wat tips.

100 manieren om een ei te koken

Ook hier hebben we lang gezocht naar de beste manier om een ei te koken. Met koud water opzetten, met een gaatje erin, in kokend water, met een scheutje azijn, in een ijsbad, koud spoelen. Er zijn legio manieren om een ei te koken. En ik geloof ook echt dat er meerdere manieren werken. Sommigen koken eieren zelfs in de Airfryer of in de oven. En in de professionele keuken wordt vaak een combi-steamer gebruikt om ze in bulk te koken. Of er echt 100 manieren zijn weet ik niet, maar het zijn er wel heel veel. Voor veel mensen werkt wellicht een andere manier dan die van mij. Het is voor jezelf uitzoeken wat voor jou het beste werkt.

Een paar dingen hebben alle recepten gemeen

Voor het koken van een ei heb je in ieder geval eieren nodig en een hittebron. De warmte zorgt er namelijk voor dat het ei gaat stollen. Het koken in water is het meest logisch omdat water de warmte goed geleid. En de temperatuur is overal rondom het ei hetzelfde. Om elke keer een goed ei te krijgen is consistentie belangrijk. Vroeger zette ik eieren vaak met koud water op en vanaf het moment dat het kookte, zette ik de timer. Echter des te meer water er is, des te langer het duurt voordat water kookt, maar al die tijd begint ergens het ei al wel met stollen. Ook het pellen was met deze manier soms drama, daarom ging ik op zoek naar een manier die beter voor mij werkte.

Nog even over kooktijden. Houd er rekening mee dat ook kooktijden voor een gekookt ei richtlijnen zijn. Alleen al de grote van je ei is erg bepalend voor de tijd die een ei nodig heeft om te stollen. Een groot ei is misschien pas na 12 minuten hard gekookt, terwijl een klein ei na 9 minuten misschien al hard gekookt is. De tijden die ik aanhoudt zijn voor een gemiddeld ei, maat M.

Eieren koken

Mijn manier van eieren koken

Een poos geleden kwam ik een techniek tegen op internet van Jamie Oliver voor het koken van eieren. En eigenlijk werkt die manier voor mij het beste. Hieronder zal ik hem stap voor stap met je doornemen:

Zet een pan met ruim water op het fornuis en breng deze aan de kook.

Als het water kookt voeg je voorzichtig de eieren toe. Dit kun je bijvoorbeeld met behulp van een lepel doen waarmee je ze in het water laat zakken.

Kook de eieren de gewenste tijd

5 minuten = zacht gekookt ei

7 minuten = halfzacht gekookt ei

9 minuten = halfhard gekookt ei (foto)

12 minuten = hard gekookt ei

Spoel de eieren direct koud onder stromend koud water of doe de eieren in een ijsbadje als je die mogelijkheid hebt tot ze koud zijn. Dit stopt het garen van het ei.

Met gekookte eieren maak je heel makkelijk een zelfgemaakte eiersalade.