Geroosterde pompoensoep

Geroosterde pompoensoep

Als je overal op internet en social media pompoensoep voorbij ziet komen dan weet je dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Dit jaar hebben we uitzonderlijk lang van het mooie weer mogen genieten, maar de laatste dagen is de temperatuur gedaald en is het gaan regenen en waaien. Ook wij hadden weer eens zin in een geroosterde pompoensoep.

Er zijn ontzettend veel pompoensoorten en afgelopen week las ik op de scheurkalender dat pompoen ook al 10.000 jaar door de mens word gebruikt. Dat vond ik toch wel heel bijzonder, zo lang al. Terwijl wij vroeger thuis nooit pompoen aten. Het is echt iets van de laatste 10 of 15 jaar dat dit in het najaar op ons huiselijke menu staat. Van alle pompoensoorten gebruik ik er eigenlijk maar twee, hokkaido en flespompoen, omdat ze gewoon zo lekker zijn.

Pompoen roosteren

Je hoeft pompoen niet te roosteren om er heerlijke soep van te maken. Maar door de pompoen te roosteren in de oven word de smaak van de pompoen intenser en zoeter. Wat extra smaak en diepte geeft aan je soep. En de schil komt er ook makkelijker af na het roosteren, wat weer scheelt in het schillen. Van de geroosterde pompoen kun je ook heerlijke pompoenpuree maken of het gewoon zo serveren als bijgerecht.

Over het recept

Voor dit recept heb ik een hokkaido pompoen gebruikt, omdat deze voordelig was op dat moment. Maar een flespompoen of andere pompoen werkt ook prima voor dit recept. Voor mijn geroosterde pompoensoep heb ik kippenbouillon gebruikt, maar als je hem vegetarisch wilt houden kun je ook gebruik maken van groentebouillon. Je kunt garneren met room en gehakte peterselie, maar geroosterde pomoenpitjes staan natuurlijk ook erg leuk op je pompoensoep en geeft meer een bite aan je soep. Als je de soep wat te dik vind, kun je natuurlijk altijd nog wat bouillon toevoegen. 

Geroosterde pompoensoep

Een makkelijk recept voor geroosterde pompoensoep, heerlijk met een scheutje room.
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 hele hokkaido pompoen
  • 1 el. zonnebloemolie
  • 1 snuf peper vers gemalen
  • 1 snuf zeezout
  • 1 el. boter
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 4 scheutjes room

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. 
  • Snij de steel van de pompoen. Snij de pompoen vervolgens in partjes. Doe de partjes in een kom met de zonnebloem olie. Je kunt het beste met je hand de pompoenpartjes en zonnebloem olie met elkaar mengen zodat er op alle partjes olie zit. 
  • Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en verdeel hier de pompoen overheen. Rooster de pompoen ongeveer 30 a 45 minuten in de oven. Dit is een beetje afhankelijk van de dikte van de pompoenpartjes. 
  • Laat de pompoenpartjes in de oven afkoelen. 
  • In de tijd dat de pompoen in de oven staat af te koelen kun je de ui schoonmaken en snipperen. Daarna kun je alvast de knoflook schillen en persen. Zet dit even opzij. 
  • Als je ze kunt vastpakken kun je de schil eraf halen. Deze kun je er met een schillermesje aftrekken. Dat is het makkelijkste. 
  • Doe een scheut boter in een soeppan en fruit hier de ui in met de knoflook. Als deze mooi glazig is dan kun je de pompoen toevoegen, fruit deze even mee. Na een paar minuten kun je de bouillon toevoegen. Laat de soep 30 minuten zachtjes trekken zodat alle smaken goed vrij komen. 
  • Pureer de soep. Dit wil het beste met een staafmixer, maar met een blender kan natuurlijk ook. Proef de soep en voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper toe. 
  • Serveer de soep met een scheutje room voor de liefhebbers. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.