Stoofpot met rundvlees en bier

Stoofpot met rundvlees en bier

Een geurige stoofpot met rundvlees valt hier in dit huis onder de noemer comfortfood. Het liefst staat hij uren op het fornuis te pruttelen zodat het vlees echt de tijd heeft om lekker mals te worden. Meestal maak ik deze stoofpot voor bijzondere gelegenheden, denk aan een etentje met vrienden of familie. En daar serveren we dan meestal aardappelpuree en rijst bij voor de liefhebber en een zelfgemaakte appelcompôte en groenten zoals boontjes met gebakken spekblokjes. Zo maak je er een complete maaltijd van.

De basis van een stoofpot

Een stoofpot is opgebouwd uit een paar vaste elementen. Vlees dat geschikt is voor stoven zoals rib- of sucadelappen i.c.m. groente en kruiden als smaakmakers. En uiteraard vocht om in te stoven. Binnen deze kaders kun je alle kanten op. Zo kun je als vocht wijn gebruiken, bier en/of bouillon. Verschillende soorten kruiden zullen verschillende soorten smaken afgeven evenals de keuze van groentes. In dit recept vindt je de standaard groentes zoals ui, peen en bleekselderij. Maar als vocht kies ik het liefste voor een speciaal bruin biertje. Vandaag is dat een Hertog Grand Prestige, maar een Heineken donkerbruin is ook erg lekker in deze stoofpot met rundvlees.

Welk soort vlees is geschikt voor deze stoofpot met rundvlees

Een rund bestaat uit verschillende delen vlees. Denk maar eens aan biefstuk wat van de lende komt en daardoor  geschikt is voor korte bereidingen. In het ribstuk zit naast de riblappen ook de ribeye die ook geschikt is voor korte bereidingen. Voor een stoofpot wil je graag rundvlees dat geschikt is voor een lange bereidingstijd. Rib- en sucadelappen zijn daar ideaal voor. De sucade komt uit de schouder van de koe. En zo zijn er nog meer delen van de koe die vlees bevatten die geschikt zijn voor stoven zoals de nek, hals en borst. Wil je eens met ander stoofvlees koken,  bij je slager om advies. Voor mijn eigen stoofpot met rundvlees heb ik gekozen voor sucadelappen. Maar ander rundvlees dat geschikt is voor stoven werkt ook prima.

Stoofpot met rundvlees

Een basisrecept voor stoofpot van rundvlees. Ideaal voor je vrije dat waarop je het vlees lekker lang kunt laten pruttelen op je fornuis. 
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 gr. sucadelappen
  • 2 witte uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el. tijm gedroogd
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 2 el. boter
  • 1 el. bloem
  • 1/2 peen
  • 5 stengels bleekselderij
  • 1 flesje donkerbruin bier á 330 ml.
  • 500 ml. runderbouillon
  • 250 gr. champignons
  • 2 el. boter
  • zout en peper

Instructies
 

  • Snij de sucadelappen in gelijke stukken. Ik snij de grote lappen in 4 delen en kleinere lappen in 2 delen. Maak daarna de ui schoon en snipper hem in blokjes. Maak de knoflook schoon en pers deze met een knoflookpers. 
  • Doe de boter in een stoofpan en zet hem op zacht vuur. Fruit hierin de ui en knoflook totdat hij glazig wordt en wat karameliseert. Snij ondertussen de peen in blokjes en de bleekselderij in fijne ringen. Voeg het vlees en alle kruiden toe aan de pan en bak het vlees rondom aan. Zo krijgt je stoofgerecht extra smaak. Voeg nu de bloem toe en roer het goed door elkaar. Daarna kun je de gesneden peen en bleekselderij toevoegen. Alles nogmaals goed door elkaar roeren en bak het geheel nog even 2 minuten.
  • Voeg nu eerst het bier toe en laat dit 1 minuten koken. Daarna voeg je de de bouillon toe. Als het goed is moet je vlees nu onder het vocht staan. Indien dit niet het geval is moet je nog wat bouillon toevoegen. Doe een deksel op de pan en laat het 3 uren op heel zacht vuur pruttelen. Als het vlees gaar is haal je het deksel eraf en zet je het vuur hoog. Je laat nu het vocht inkoken tot je de dikte van een saus hebt, zo krijgt je saus extra veel smaak.
  • In de tussentijd kun je de champignons in kwarten snijden. Zet een koekenpan op het vuur en doe hier de boter in. Laat dit uitbruisen en bak hierin de champignons mooi goudbruin. Voeg de champignons toe aan je stoofpot. Proef de stoofpot en breng hem op smaak met een snuf zout & peper

Bij deze runderstoof met bruinbier eet ik het liefste zelfgemaakte aardappelpuree. De saus en het zachte van de aardappelpuree combineren namelijk ontzettend goed. Een alternatief is rijst, dit vind manlief hier heerlijk.