Deze gegrilde paprikasalade neemt je mee naar de Middellandse Zee door zijn Mediterrane ingrediënten. De smaak van gegrilde paprika heeft iets rokerigs. En door het grillen komt de zoete smaak van de paprika extra sterk naar voren. Gegrilde paprika is op zich al heel lekker en kun je erg goed bewaren in een afgesloten potje met olie in de koelkast. Ook heerlijk om bijvoorbeeld tussen een sandwich of hard broodje te doen. Of wat dacht je van een pastasaus waarbij je de gegrilde paprika pureert tot saus. Maar dat zijn recepten voor een andere keer. Eerst gaan we deze gegrilde paprikasalade maken.
Over dit recept voor gegrilde paprikasalade met feta
Zelf heb ik de paprika’s gegrild door middel van de barbecue. Door ze er heel op te leggen en ze te grillen tot ze zwart worden of zwarte blaren krijgen. Uiteraard kan je de paprika’s ook in de oven grillen. Echter krijg het dan niet de unieke smaak van een barbecue met kolen. Er zijn zelfs mensen die ze gewoon op het fornuis grillen, echter heb ik daar geen ervaring mee. Ik heb een mix gebruikt van rode, groene en een gele paprika waardoor je salade een mooi contrast aan kleuren krijgt. Maar je kunt ook gerust puntpaprika gebruiken voor dit recept.
Zoals met alle ingrediënten geld hoe beter de kwaliteit, des te lekkerder het eindresultaat. En dit geld extra voor feta. Ik weet niet wat het is, maar is feta die echt niet lekker is, en feta die heerlijk smaakt. Het is even zoeken maar probeer jouw favoriet te vinden. Van een goede feta heb je niet veel nodig, de smaak is zo rijk dat je het niet wilt overladen aan feta waardoor de paprika naar de achtergrond valt.
Gegirlde paprikasalade met feta
Ingrediënten
- 3 paprika’s
- 60 gr. feta
- 1/2 komkommer
- 4 el. baby rucola gewone rucola kan ook
- 2 el. olijfolie extra virgin
- 1 el. balsamicoazijn goede kwaliteit
- 1/4 tl. mosterd
- Zeezout vers gemalen
- Peper vers gemalen
- 2 el. pijnboompitten
Instructies
Paprika’s voorbereiden
- Maak de barbecue gered voor de directe grillmethode. Dit wil zeggen dat je de kolen in het midden legt en daar straks recht bovenop de paprika’s op het rooster legt. Als je de oven gebruikt, verwarm deze dan voor op 220 graden Celsius.
- Voor de barbecue hoef je verder weinig aan voorbereiding te doen. Ik heb ze gewoon heel erop gedaan. Je kunt ze halveren als je hele grote hebt en de zaadlijsten eruit halen. Voor de oven variant is het beste dat je ze halveert en de zaadlijsten verwijderd.
- Grill de paprika’s tot het vel zwart word en zwarte blaren gaat krijgen. Ze worden iets zachter. Dit duurt ongeveer zo’n 20 minuten. Beetje afhankelijk van je oven en barbecue temperatuur.
- Als ze zwart beginnen te worden en blaren hebben gekregen haal je ze van de barbecue of uit de oven. Doe ze in een diepvrieszakje en sluit deze af zodat de stoom niet kan ontsnappen. Laat de paprika hierin afkoelen. Dit zorgt ervoor dat je straks het vel er veel makkelijk af kunt krijgen door de stoom die ontstaat in het zakje.
De salade samenstellen.
- Verkruimel ondertussen de feta zodat het een natuurlijk effect heeft. Maak de rucola wat kleiner door ze met je handen te scheuren. Snij de komkommer in grove stukjes in de vorm die je zelf het lekkerste vindt. Denk aan plakjes, vierkant, schuin etc.
- Haal de parprika uit de zak, als het goed is kun je het vel er nu goed af krijgen. Plekjes waar het hardnekkig vast zit kun je met een mesje losmaken. Heb je hele paprika’s gegrild, verwijder de zaden, steel en zaadlijsten. Snij de paprika in dikke repen.
- Doe de paprika en komkommer in een kom en mix deze goed door elkaar en doe deze op een bord. Garneer met de feta, pijnboompitten en rucola. Verdeel de balsamico en olijfolie eroverheen en breng je gegrilde paprikasalade op smaak met zout en peper.
Op hoekookik.nl vind je een hele pagina vol met salades en bijgerechten.