Bouillon zelf maken

Bouillon zelf maken

Je eigen bouillon zelf maken is niet moeilijk maar vergt wel veel geduld. Daarom is het een ideaal klusje voor in het weekend. Je fornuis doet gelukkig het meeste werk voor je. De meeste bouillons hebben een vaste basis van groente en kruiden. Naast groenten en kruiden kun je vis, kip of rund toevoegen als basis. Maar je kan ook gewoon groentebouillon maken. Ik ga je de basis uitleggen en geef je een recept voor kippenbouillon.

De basis van bouillon

Bouillon is een vloeistof die je als basis gebruikt voor soepen en sauzen. Daarom moet hij hoog op smaak zijn. Omdat het maken van bouillons best een klusje is, kun je het beste gelijk een grote pan maken. Als eerste kies je welke basis je wilt gaan maken zoals bijvoorbeeld kip, rund of vis. Het beste is het gebruik van vlees met botten. De botten geven namelijk veel smaak af. Voor een bouillon gebruik je vaak een aantal vaste groenten namelijk (knol)selderij, peen, ui en prei. Verder voeg je kruidnagel, laurier, peperkorrels en tijm toe. Uiteraard kun je de groenten en kruiden toevoegen die jij lekker vind of wellicht over hebt en op moeten. Zo is het gebruik van foelie bij een kippenbouillon algemeen aanbevolen.

Het vlees en vooral de botten kun je het beste even aanbakken of in de oven roosteren om extra smaak los te krijgen. Als je het water hebt toegevoegd met de groenten en het aan de kook brengt kan er eiwitschuim ontstaan. Dit kun je het beste met een schuimspaan eraf scheppen. Als je het laat zitten word je bouillon namelijk erg troebel. Het maken van een mooie heldere bouillon is trouwens een kunst. En zoals jullie zien heeft de mijne nog wat verbetering nodig. Maar uiteindelijk draait het allemaal om de smaak.

Een paar geheimen

Het grootste geheim van een smaakvolle bouillon is het inkoken van de vloeistof. Dit kook je soms wel tot de helft terug. Hoe meer je hem inkookt, des te sterker de smaak word. Laat de soep lekker lang trekken. Minimaal 2 uur is mijn voorkeur, maar hoe langer hoe beter. Gebruik verder een passeerdoek of theedoek voor het zeven van de soep. Zo krijg je het meest heldere resultaat.

Als laatste is je bouillon 3 a 5 dagen houdbaar in de koelkast. Maak je een grote hoeveelheid? Dan kun je hem beter in porties van 250 ml tot 1 liter in de diepvries bewaren zodat je altijd verse bouillon bij de hand hebt. 

Bouillon zelf maken

Een recept voor het zelf maken van bouillon, in dit geval een kippenbouillon
Porties 1 Liter

Ingrediënten
  

  • 4 kippenbouten
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1/4 knolselderij
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 4 kruidnagels
  • 4 blaadjes laurier
  • 5 gekneusde peperkorrels
  • 1 el. tijm gedroogd
  • 2 liter water
  • 1 snuf zout

Instructies
 

  • Braad de kippenbouten aan in een ruime braadpan op hoog vuur. Ze hoeven niet gaar maar ze moeten wel een mooie gouden kleur krijgen. Als ze mooi goudbruin zijn kun je ze in een ruime soeppan doen. 
  • Snij de prei over de lengte maar niet helemaal door. Was de prei nu goed tussen de bladeren zodat al het zand weg is. Snij de prei in grove stukken. De winterpeen hoef je alleen te wassen zodat hij zandvrij is en dan kun je ook deze in grove stukken snijden. Ik doe meestal halveren en dan in stuken van 2 a 3 cm.
  • Snij 1/4 van de knolselderij af en was deze goed zodat ook hier al het zand vanaf is. Ik laat de schil er gewoon omheen zitten. Deze snij ik in blokken van 2 a 3 cm. Haal de schil van de uien en snij deze ook in grove stukken. Doe alle gesneden groente bij de kip in de pan.
  • Voeg de kruiden en specerijen toe en het water. Als laatste nog een flinke snuf zout. Breng het geheel aan de kook. Als er schuim op de bouillon ontstaat kun je deze het makkelijkste met een schuimspaan eraf halen. Zet het vuur zachtjes en laat de bouillon minimaal 2 uur trekken met het deksel op de pan.
  • Na 2 uur zal je bouillon nog steeds wat flauw smaken. Daarom is het belangrijk om je soep in te koken. Haal het deksel van de pan. Haal als eerste de kippenbouten er zo heel mogelijk uit. Zet het vuur hoog. Zo verdampt het vocht en zal de bouillon concentreren. Ik zet de timer op 10 minuten en herhaal dit tot de bouillon de gewenste smaak heeft. Waarschijnlijk zul je de bouillon een kwart tot de helft inkoken voor je de gewenste smaak hebt.
  • Zeef de eerste keer de soep door een bolzeef zonder doek en doe de vulling in een kom. Spoel de zeef af en leg hier een passeer- of theedoek in. Zeef de bouillon nogmaals in een schone kom. De doek kun je vervolgens uitspoelen en kan dan bij de was. Je bouillon is vervolgens klaar.
  • De vulling gebruik ik persoonlijk niet meer, omdat de groente al helemaal kapot gekookt is. Wel kun je eventuele restjes vlees er nog uit halen. Het vlees kun je gebruiken als vulling voor soep met nieuwe verse soepgroente.