Appelflappen

Appelflappen uit eigen oven

Vorige week was het zover, onze eigen appels waren rijp genoeg om te plukken. Een paar weken terug zag ik al mensen om mij heen hun appeloogst binnen halen. Maar helaas, onze appels duurde ietsje langer. Van ons kleine boompje haalden we maar liefst 1,5 emmer vol. De helft hebben we zo opgegeten of weg gegeven aan vrienden en buren. Nu is er nog de helft over. Genoeg dus voor heerlijke recepten zoals deze appelflappen die ik voor onze visite maakte. 

Appelflappen zijn ontzettend makkelijk en snel om te maken. Ik maakte ze terwijl de visite net binnen was. Dat is het voordeel van een woonkamer met open keuken. En na een half uurtje stonden ze lekker af te koelen op tafel. Klaar om opgesnoept te worden. 

De basis van appelflappen

De basis voor appelflappen en bijna iedere andere flap zoals kersenflappen, abrikozenflappen etc. is bladerdeeg. Wat ook wel korstdeeg word genoemd. Het is een deeg dat steeds weer word gevouwen waardoor er allemaal laagjes ontstaan. Tijdens het bakken zetten die laagjes uit en krijg je die prachtige knapperige laagjes te zien als het klaar is.

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt de welbekende vierkante plakjes bladerdeeg uit de diepvries. Met de vulling kun je vervolgens eindeloos variëren. Je kunt allerlei soorten fruit gebruiken zoals abrikozen, peer, pruim, perzik of kersen. Maar je kan natuurlijk ook druif combineren met brie of een vulling maken van gehakt voor een meer hartige variant. Maar eerst aan de slag met deze zoete variant.

Appelflappen uit eigen oven

Wat is er lekkerder dan de geur van vers deeg en appels uit je eigen oven. Deze appelflappen staan garant voor een heerlijk geniet momentje bij jouw kopje koffie of thee. 
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 plakken bladerdeeg vierkant, diepvries
  • 2 stevige appels b.v. Elstar
  • 3 el. basterdsuiker
  • 1 flinke snuf kaneel gemalen
  • 2 el. kristalsuiker
  • 1 losgeklopt ei

Instructies
 

  • Leg 4 plakjes bladerdeeg op je aanrecht met het plastic velletje naar beneden. Laat deze ontdooien. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
  • Schil de appels en snij in vier delen en haal het klokhuis eruit. Snij de appel vervolgens in kleine blokjes. Doe deze blokjes in een kom met de basterdsuiker en kaneel en meng dit goed door elkaar. 
  • Leg op iedere appelflap een flinke eetlepel appelblokjes en vouw er vervolgens een driehoekje van. Herhaal dit met de andere drie plakken bladerdeeg. Leg de appelflappen op een met bakpapier beklede bakplaat. 
  • Bestrijk de appelflappen met het losgeklopte ei en besprenkel ze met de kristalsuiker. Bak ze vervolgens in 15 minuten goudbruin in de oven. 

Ook lekker: gewelde rozijnen door de appelvulling heen!

Nog meer lekkers maken met appels? Wat dacht je van zelfgemaakte appelmoes?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.