Een dressing is de smaakmaker voor vele soorten rauwkost en salades. Tegenwoordig zijn er zelfs dressings voor vlees. Maar dat is een onderwerp voor een andere keer. Ik vind zelf dressing maken heel erg makkelijk en deze zelfgemaakte honing- mosterd dressing is mijn grote favoriet. Een ander voordeel van je eigen dressings maken is dat je koelkast niet vol staat met allerlei flessen dressings en sausen. Je kan het in kleine hoeveelheden maken zodat je lekker kunt variëren en voor iedere salade desgewenst een andere dressing kunt maken.
De basis van dressing
Het woord dressing komt van oorsprong uit het Engels en staat voor “to dress”. Het aankleden van salades in dit geval. De basis van een dressing is een combinatie van verschillende vloeistoffen, zoals olie, azijn, yoghurt of mayonaise, waar vervolgens smaakmakers aan toegevoegd worden zoals kruiden, specerijen, fijn gesneden groente zoals ui of sjalot en ook condimenten zoals honing en mosterd. Iedere combinatie geeft de dressing zijn eigen smaak en kleur. De uitdaging is natuurlijk een combinatie maken die het beste past bouw jouw salade.
Over het recept
De basis voor mijn honing- mosterd dressing zijn olie en azijn. De mosterd is in de recept heel belangrijk omdat dit als emulgator werkt. Een emulgator is namelijk een stof of ingrediënt die ervoor zorgt dat alles bestandsdelen goed binden met elkaar. Als je in dit recept de mosterd niet zou gebruiken dan scheiden de olie en azijn zich weer van elkaar na enkele minuten. Dit kan wel, maar schud of mix je dressing dan goed van te voren en serveer de dressing dan direct.
Zelfgemaakte honing- mosterd dressing
Ingrediënten
- 3 el. zonnebloemolie
- 2 el. azijn
- 1 tl. mosterd
- 1 tl. honing
- 1 snuf zout & peper
- 1 tl. peterselie (gehakt) optioneel
Instructies
- Doe de olie, azijn, mosterd en honing in een kom. Meng alles met een garde goed door elkaar tot het een egale massa.
- Proef de dressing en voeg wat zout en peper toe om hem op smaak te brengen. Wil je liever een wat mildere dressing, dan voeg je nog wat olie of azijn toe, wil je hem pittiger, dan kun je nog wat mosterd toevoegen. Als je de dressing juist wat zuurder wilt hebben, kun je uiteraard wat azijn toevoegen.
- Speel met de ingrediënten tot je een smaak hebt die jij lekker vind.
Deze dressing is erg lekker met een salade van sla, appel en gerookte kip, maar een sla met een gekookt eitje en komkommer smaakt hier ook heerlijk bij. Benieuwd salades? Kijk dan eens op onze bijgerechtenpagina