Gegratineerde Bloemkool

Gegratineerde bloemkool met béchamel

Bloemkool is een allemansvriend, een product dat veel mensen lekker vinden. En wie kan zich ‘mama’s’ bloemkool met melksausje niet herinneren? Ik heb deze bloemkool met béchamel, zoals dat melksausje eigenlijk heet, in de oven gegratineerd. Een oude klassieker die eigenlijk tijdloos is. Daarom deel ik met jullie mijn recept voor gegratineerde bloemkool.

Over bloemkool

Bloemkool is een hele koolsoort die een hele milde koolsmaak heeft. Daarom word hij door veel mensen erg gewaardeerd. In Nederlands is het samen met spinazie, sperziebonen en komkommer een van de meest gegeten groentes. Bloemkool is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, echter verschilt de prijs wel sterk. In het najaar en de winter is de prijs van bloemkool veel lager dan in het voorjaar en de zomer. Dit komt omdat in het voorjaar en in de zomer bloemkool vaak uit Spanje word geïmporteerd.

Bloemkool kun je een dikke week goed bewaren in de groentelade van je koelkast!

Keukentechniek gratineren

Gratineren is een techniek dat ervoor zorgt dat je gerecht een goudgele kleur krijgt of een korstje. Dit gebeurt heel veel met kaas. Denk maar eens aan ovenschotels zoals waarbij je de kaas bovenop smelt tot hij krokant word of lasagne met béchamel er bovenop. Gratineren doe je altijd in een hele het oven. In professionele keukens word ook wel een salamander gebruikt. Dit is een speciaal apparaat met bovenwarmte speciaal gemaakt om te gratineren.

Over het recept Gegratineerde Bloemkool

Het recept bestaat uit drie delen. Het eerste is de bloemkool snijden en koken tot hij mooi beetgaar is. Hiermee bedoel ik dat de bloemkool gaar is maar nog wel stevig is. Je kunt er met een vork in prikken maar het behoud mooi zijn vorm.

Het tweede deel van dit recept is het maken van een béchamel. Dit is een saus gemaakt van bloem, boter en melk. Je kan de béchamel op smaak brengen met wat zout, peper en nootmuskaat. In dit recept voeg ik er kaas aan toe, en dan heb je ineens een kaassaus.

Het laatste gedeelte van het recept is het gratineren. Dit is niks anders dan de bloemkool met de saus eroverheen, in de oven zetten. Door de hoge temperatuur van de oven komt er dus een bruin laagje op de saus.

Gegratineerde bloemkool

Bloemkool met kaassaus kun je in de oven doen op de grillstand. Hierdoor krijg een bruin korstje op de saus die wat krokant is en de saus een diepere smaak geeft. 
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kleine bloemkool
  • 50 gr. boter
  • 60 gr. bloem
  • 500 ml. melk
  • 60 gr. kaas
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 250 graden of zet hem op de grillstand als je deze hebt. Maak de bloemkool schoon door al het groen en de steel te verwijderen. Snij roosjes van de bloemkool en kook deze naar wens gaar. In de tijd dat de bloemkool kookt kun je de saus maken. Smelt 50 gram boter in een steelpan en voeg hier de bloem aan toe. Roer dit door tot het een egale massa is. Laat het geheel garen dit duurt ongeveer 2 minuten. Roer het steeds door maar zorg ervoor dat het niet aanbrandt. Je hebt nu een roux gemaakt.
  • Voeg een scheut melk toe en roer dit door de roux. Als alles weer een egale massa is voeg je weer nieuwe melk toe. Dit doe je tot de melk op is en je een mooie witte saus hebt. Voeg de kaas toe aan de saus en laat deze smelten. Als laatste breng je de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Je hebt nu een kaassaus gemaakt.
  • Giet de bloemkool af en doe deze in een ovenschaal. Schenk de saus eroverheen. Zet de schaal in de oven tot de er een mooie lichte goudkleurige korst ontstaat. Blijf er goed bij als het eenmaal gaat verkleuren, gaat het heel snel. Als de schaal de gewenste kleur heeft haal je hem eruit en is hij klaar om te serveren. Je kunt het nog wat garneren met peterselie voor de kleur.

Lekker bij deze gegratineerde bloemkool is gekookte aardappelen of zelfgemaakte aardappelpuree.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.