Ga terug

Uiensoep, lekker simpel

Een makkelijke uiensoep die je binnen een uurtje op tafel hebt staan. En ook nog eens vegetarisch.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Keuken Frans/Nederlands
Porties 2

Equipment

  • Pan met dikke bodem

Ingrediƫnten
  

  • 4 middelgrote Uien
  • 3 tenen Knoflook
  • 1 el. Boter
  • 2 tl. Tijm gedroogd
  • 3 blaadjes Laurier
  • 2 hele Kruidnagels
  • 1 tl. Bruine Basterdsuiker
  • 1 snuf Zout & Peper
  • 1 liter Groentebouillon

Voor de kaastoastjes

  • 4 plakjes brood b.v. volkoren
  • 20 gr. Jonge kaas 48+ geraspt

Instructies
 

  • Snij de uien in halve ringen of snipper ze grof. Pers de drie knoflooktenen.
  • Verhit de boter in een steelpan en bak hierin de uien. Voeg na 5 minuten de knoflook toe. Bak de uien mooi bruin, maar laat ze niet verbranden. De uien mogen best wat aanbakken aan de bodem. Het beste is om dit langzaam te doen zodat de reactie van Maillaird zijn werking kan doen.
  • Voeg de tijm, laurier, kruidnagels en bruine basterdsuiker toe en bak dit een paar minuten mee. Als de ui licht bruin gekleurd is en wat aangebakken is aan de bodem voeg je de bouillon toe. Roer goed over de bodem met een pollepel of spatel om de aangebakken laag los te roeren. Dit geeft namelijk heel veel smaak aan je soep.
  • Laat de soep nog even 15 minuten trekken. Breng de soep vervolgens op smaak met een snufje zout en peper indien nodig.

De kaastoastjes (optioneel)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Haal uit ieder broodje een rondje dat goed in je soepkom past. Ongeveer 6 cm doorsnee. Ik heb hiervoor een bekertje gebruikt. Leg ze op een bakplaat. Beleg de rondjes met de geraspte kaas.
  • Bak de broodjes ongeveer 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
  • Garneer de uiensoep met de kaastoastjes.
Trefwoord Soep