Snij de uien in halve ringen of snipper ze grof. Pers de drie knoflooktenen.
Verhit de boter in een steelpan en bak hierin de uien. Voeg na 5 minuten de knoflook toe. Bak de uien mooi bruin, maar laat ze niet verbranden. De uien mogen best wat aanbakken aan de bodem. Het beste is om dit langzaam te doen zodat de reactie van Maillaird zijn werking kan doen.
Voeg de tijm, laurier, kruidnagels en bruine basterdsuiker toe en bak dit een paar minuten mee. Als de ui licht bruin gekleurd is en wat aangebakken is aan de bodem voeg je de bouillon toe. Roer goed over de bodem met een pollepel of spatel om de aangebakken laag los te roeren. Dit geeft namelijk heel veel smaak aan je soep.
Laat de soep nog even 15 minuten trekken. Breng de soep vervolgens op smaak met een snufje zout en peper indien nodig.
De kaastoastjes (optioneel)
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Haal uit ieder broodje een rondje dat goed in je soepkom past. Ongeveer 6 cm doorsnee. Ik heb hiervoor een bekertje gebruikt. Leg ze op een bakplaat. Beleg de rondjes met de geraspte kaas.
Bak de broodjes ongeveer 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.