Ga terug

Prei met een melksausje

Zoete gekookte prei met een zachte bechamelsaus.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Frans/Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kleine preien
  • 20 gr. boter
  • 30 gr. bloem
  • 200 ml. melk
  • 1 snuf zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Zet een pan op het vuur met voldoende water om de prei te koken. Voeg hier een flinke snuf zout aan toe.
  • Snij de prei in de lengte door de helft. Was de prei grondig tussen alle bladeren. Hier kan namelijk veel zand zitten.
  • Snij de prei in grove ringen en kook de prei beetgaar in het kokende water. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 minuten. Giet vervolgens de prei af met b.v. een vergiet.
  • Zet een steelpan op zacht vuur doe de boter erin. Laat deze smelten en uitbruisen. Voeg vervolgens de bloem toe en mix het geheel met een garde tot een egaal mengsel. Laat dit 2 minuten zachtjes garen. Pas op dat het niet verbrand.
  • Voeg een scheutje melk toe en meng dit goed. Laat het zachtjes aan de kook komen. Voeg weer een scheutje melk toe en laat dit weer aan de kook komen. Herhaal dit tot de melk op is.
  • Doe de prei terug in de pan en voeg de saus toe. Je kunt dit beetje bij beetje doen. Ik hou van veel saus. Maar jij wilt wellicht weinig saus bij je prei. Breng als laatste de prei a la crème op smaak met zout en peper.