Ga terug

Witlof met ham en kaas

Een klassiek bijgerecht dat je van te voren kunt maken.
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 8 stronkjes witlof
  • 8 plakken achterham
  • 8 plakken 48+ Goudse kaas
  • 1 snuf zout
  • 1 el. citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Zet een pan met water op het fornuis. Snij ondertussen de witlof door de helft zodat je acht halven krijgt. Doe een snuf zout in het kookwater met de eetlepel citroen. Het citroen zorgt ervoor dat de witlof minder verkleurt.
  • Giet de witlof af wanneer hij gaar is leg de stronkjes op een schone theedoek. Hierdoor trekt het overtollige vocht uit de witlof weg zodat hij straks minder nat is. Laat het op de theedoek liggen tot de witlof lauwwarm is. Zet ondertussen je ovenschaal klaar met plakjes ham en kaas. Snij de kaas ongeveer op dezelfde grote als de plakjes ham. 
  • Snij het kontje van de witlof af. Leg eerst een plakje ham neer en daar bovenop de kaas. Daar leg je de witlof bovenop en rol het geheel op tot een rolletje. Deze leg je in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle stronkjes witlof op zijn. 
  • Doe de ovenschaal in de oven en bak de witlof met ham en kaas 8 minuten of tot de kaas helemaal gesmolten is. 
  • Optioneel kun je de witlof met ham en kaas nog afgarneren met wat groen zoals jonge rucola, peterselie of gehakte bieslook.