Ga terug

Cornisch Pasties van volkorenmeel met kip en bloemkool

Engelse maaltijd in deeg. Comfort food en ideaal om mee te nemen.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Brits/Engels
Porties 4

Equipment

  • Oven voorverwarmd op 200 graden Celsius
  • Keukenmachine optineel

Ingrediƫnten
  

Voor het deeg

  • 250 gr. Roomboter
  • 500 gr. Volkorenbloem
  • 150 ml Water koud
  • 1 snuf Zout

Voor de vulling

  • 350 gr. Kippendijfilet blokjes gesneden
  • 0,5 Bloemkool
  • 1 Prei
  • 2 Uien
  • 1 el. Kerriepoeder of Vadouvan goede kwaliteit
  • 1 Ei, geklopt Voor de randen en het instrijken van de pasties

Instructies
 

Deeg maken

  • Snij de boter in blokjes en doe dit met het volkorenbloem en het zout in de keukenmachine. Mix tot het samen begint te komen. Voeg 100 ml. water toe en mix tot het kruimelig word. Haal het dan uit de keukenmachine en kneed tot een deeg dat je uit kunt rollen. Is het deeg te dik en taai? Voeg dan meer van het water toe. Deeg is iets dat je deels met gevoel moet maken. Kneed het niet te lang, zodra het goed is, stoppen met kneden.
  • Verdeel het deeg in vier ballen. Maak er platte schijven van, ongeveer 3 cm dik en koel het een half uur in de koelkast. Je kunt het deeg in folie wikkelen zodat het niet uitdroogt. In die tijd gaan we de vulling maken.

Vulling maken

  • Doe de kip in een kom.
  • Snij de bloemkool in kleine roosjes en doe deze bij de kip.
  • Snij de prei in de lengte door, maar stop 2 cm voor het einde van de steel. Was de prei grondig tot er geen zand meer tussen de bladeren zit. Snij de prij in ringen van 1 kleine cm. Zeker niet dikker. Voeg de prei toe aan de kom.
  • Maak de ui schoon en snipper deze. Voeg deze ook toe aan de kom met kip, bloemkool en prei.
  • Voeg vervolgens de kerriepoeder met een flinke snuf zout toe aan het mengsel en roer dit goed door tot de kerrie evenredig is verdeeld. Uiteraard kun je meer of minder kerrie toevoegen naar smaak.

Pasties maken en bakken

  • Rol een bolletje deeg uit tot een diameter van ongeveer 22 a 24 cm in het rond. Ik gebruik een ontbijtbordje als maatstaaf en leg die op het deeg. De kleine restjes gebruik ik om eventuele kleine gaatjes mee op te vullen.
  • Schep in het midden een aantal lepels vulling, genoeg dat je de pasties nog dubbel kunt vouwen om de vulling heen. Laat een rand over van ongeveer 2 cm.
  • Smeer de rand van het deeg in met geklopt ei. Vouw beide helften naar het midden van de vulling. Ik vouw de randen iets dubbel en knijp ze dan samen tot een soort ribbel. De naad heb ik bij de mijne dus boven op de pasties. Herhaal dit tot je alle vier de pasties klaar hebt.
  • Leg de pasties op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk deze met het geklopte ei. Bak de pasties 45 Ć” 50 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.
  • Eet smakelijk.