Ga terug

Mosterdsoep

Een gebonden soep is ontzettend makkelijk om zelf te maken. Een van mijn favoriete gebonden soepen is deze mosterdsoep, heerlijk met uitgebakken spekjes. 
Porties 4

Ingrediƫnten
  

  • 150 gr. gerookte spekreepjes
  • 50 gr. roomboter
  • 60 gr. bloem
  • 2 el. grove mosterd
  • 900 ml. warme bouillon bv. kippen- of groente-bouillon
  • 100 ml. room bv. slag- of kookroom

Instructies
 

  • Begin met het uitbakken van de spekjes tot ze lekker krokant zijn.
  • Zet een ruime pan op het vuur en laat hier de 50 gr. roomboter in smelten. Voeg vervolgens doe bloem toe en roer dit tot een egale massa met een garde. Laat dit nu ongeveer 5 minuten zachtjes garen maar let op dat het niet aanbrand. Dit kan namelijk snel gebeuren. Je hebt nu een roux gemaakt. 
  • Roer door de roux nu je grove mosterd. Doe de roux vervolgens op een bakpapiertje en laat deze afkoelen. Is je bouillon koud dan kun je met een warme roux verder gaan. Warme bouillon mix je met een koude roux en koude bouillon kan prima met een warme roux. 
  • Voeg eerst ongeveer 200 ml. bouillon toe aan de roux, laat dit goed mengen met elkaar met een garde. Let erop dat je geen klontjes krijgt. Als het egaal is en dik geworden is voeg je weer 200 ml. bouillon toe. Roer het weer tot een gladde massa en laat het aan de kook komen. Herhaal dit net zo lang tot je bouillon op is en laat de soep weer zachtjes aan de kook komen. Zet het fornuis nu uit. 
  • Haal de spekjes uit de pan en doe deze in een schaaltje. Het vet van de spekjes roer ik altijd door de soep heen. Omdat hier veel natuurlijk zout van het spek in zit, breng je gelijk de soep op smaak. 
  • Roer vlak voor serveren de room erdoor. Vooral als je slagroom gebruikt is het belangrijk dat de soep niet meer kookt. Dan gaat de soep namelijk schiften.