Ga terug

Gegratineerde bloemkool

Bloemkool met kaassaus kun je in de oven doen op de grillstand. Hierdoor krijg een bruin korstje op de saus die wat krokant is en de saus een diepere smaak geeft. 
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 1 kleine bloemkool
  • 50 gr. boter
  • 60 gr. bloem
  • 500 ml. melk
  • 60 gr. kaas
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf peper
  • 1 snuf nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 250 graden of zet hem op de grillstand als je deze hebt. Maak de bloemkool schoon door al het groen en de steel te verwijderen. Snij roosjes van de bloemkool en kook deze naar wens gaar. In de tijd dat de bloemkool kookt kun je de saus maken. Smelt 50 gram boter in een steelpan en voeg hier de bloem aan toe. Roer dit door tot het een egale massa is. Laat het geheel garen dit duurt ongeveer 2 minuten. Roer het steeds door maar zorg ervoor dat het niet aanbrandt. Je hebt nu een roux gemaakt.
  • Voeg een scheut melk toe en roer dit door de roux. Als alles weer een egale massa is voeg je weer nieuwe melk toe. Dit doe je tot de melk op is en je een mooie witte saus hebt. Voeg de kaas toe aan de saus en laat deze smelten. Als laatste breng je de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Je hebt nu een kaassaus gemaakt.
  • Giet de bloemkool af en doe deze in een ovenschaal. Schenk de saus eroverheen. Zet de schaal in de oven tot de er een mooie lichte goudkleurige korst ontstaat. Blijf er goed bij als het eenmaal gaat verkleuren, gaat het heel snel. Als de schaal de gewenste kleur heeft haal je hem eruit en is hij klaar om te serveren. Je kunt het nog wat garneren met peterselie voor de kleur.