Buikspek langzaam gegaard op de barbecue

Buikspek langzaam gegaard op de barbecue

Buikspek is het stuk vlees waar de speklapjes van worden gesneden. Als geheel kun je dit heerlijk langzaam garen op de barbecue. Het stond dan ook al lange tijd op mijn verlanglijstje. Toen het begin juni ineens prachtig weer was, heb ik gelijk alle ingrediënten gekocht. Daarnaast had ik nog een paar prachtige producten gekregen voor een samenwerking die uitermate geschikt waren hiervoor.

Buikspek met of zonder zwoerd?

Voor dit recept heb ik gekozen voor buikspek zonder zwoerd. Zwoerd is de huid van het varken. Goed bereid geeft dit een lekkere krokante bite. Ook wel Crackling genoemd in het Engels. Echter vergt dit wel wat uitdaging en ervaring. Omdat ik voor het eerst buikspek ging bereiden op de barbecue heb ik ervoor gekozen eerst voor de makkelijke weg te gaan. Buikspek zonder zwoerd. Daarnaast wilde ik graag voor een langzame bereiding gaan, en voor krokante crackling heb je een hoge temperatuur nodig.

Over dit recept voor “buikspek langzaam gegaard op de barbecue”

Om dit recept goed uit te kunnen voeren zul je een datum moeten prikken op de kalender. Het vlees heeft namelijk tijd nodig om te marineren. Minimaal 8 uren om precies te zijn. Ik heb daarom het vlees de avond van te voren in de marinade gedaan. Het vlees heeft de hele nacht en ochtend lekker alle smaken opgenomen. Daarna is het belangrijk dat je het vlees op kamertemperatuur laat komen. Dit is om het verschil tussen de temperatuur van het vlees en de temperatuur van de barbecue te verkleinen waardoor je vlees malser blijft.

Het recept voor de marinade vind je hier.

Barbecue voorbereiden

Barbecueën kun je op 2 verschillende manieren. Je hebt de directe en de indirecte methode. Voor het langzaam garen gebruik je de indirecte methode. Dat wil zeggen dat het vlees niet boven de kolen ligt. Maar dat de kolen naast het vlees liggen. De ideale temperatuur is 120 graden. Met de schuifjes op je barbecue kun je de temperatuur onder controle houden. Hoe meer je hem afknijpt met de schuifjes, des te lager de temperatuur. Draai eerst proef zonder het vlees tot je de temperatuur onder controle hebt.

Tip: Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten. Het mooiste is eentje waarbij je het deksel van de barbecue niet steeds hoeft te openen. Het kastje met de temperatuur zit dan aan de buitenzijde van de barbecue.

Buikspek langzaam gegaard op de barbecue

Buikspek langzaam gegaard op de barbecue

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 3

Equipment

  • Barbecue met deksel

Ingrediënten
  

  • 1 receptuur voor Marinade met biermosterd
  • 750 gr. Buikspek zonder zwoerd

Instructies
 

  • Maak de marinade conform het receptuur en laat het vlees een nacht trekken in de marinade. Minimaal 8 tot 12 uren.
  • Bereid de barbecue voor. Indirecte methode met een temperatuur van 120 graden.
  • Laat het vlees vervolgens op kamertemperatuur komen.
  • Leg het vlees op het gedeelte van de barbecue zonder kolen. Met de spekkant naar boven. Het vlees hoeft niet gedraaid te worden tijdens de bereiding. Doe de thermometer in het vlees. Deksel dicht en breng de barbecue weer naar 120 graden Celsius.
  • Laat het vlees rustig garen tot de kern van het vlees 75 graden heeft bereikt.
  • Laat het vlees 15 minuten rusten in aluminimum folie. Dit zorgt ervoor dat het vlees weer ontspant en zacht word.
  • Snij het vlees in plakjes en serveer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.